Írán chce, aby Evropa zakázala šíření Wildersova filmu

Teherán - Íránská vláda označila film Fitna (Rozvrat) nizozemského poslance Geerta Wilderse za ohavný a vyzvala evropské vlády, aby zablokovaly další šíření snímku. Wildersova koláž spojující verše koránu s extremistickými akcemi radikálních muslimů se ve čtvrtek objevila na internetové stránce jeho Strany pro svobodu. Film odsoudila také Indonésie a pracovníci jordánských sdělovacích prostředků chtějí pohnat Wilderse před soud.

Teherán do své kritiky zahrnul také Velkou Británii. Irácké ministerstvo zahraničí si totiž myslí, že film se na internet dostal díky jedné britské organizaci. „Tento ohavný čin nizozemského poslance a jedné britské instituce dokazuje zlo a hlubokou pomstychtivost, kterou chovají občané Západu proti islámu a muslimům,“ řekl mluvčí ministerstva Alí Hosajní.

Skupina Liveleak.com na své webové stránce oznámila, že umožnila Wildersovi zveřejnit film, protože podporuje svobodu projevu. Ačkoli není jasné, v jaké zemi působí, jako kontakt poskytla britská telefonní čísla.

Hosajní vyzval nizozemskou a britskou vládu a také celou Evropskou unii k „okamžitému zásahu, který skoncuje se šířením hříšného protiislámského a nekulturního filmu“.

Zástupci jordánských médií se kvůli filmu sešli už ve čtvrtek večer a shodli se, že zahájí soudní řízení proti Wildersovi a zasadí se o bojkot nizozemských výrobků. Vyzvali také účastníky víkendového arabského summitu, aby „tuto nepřátelskou protiislámskou kampaň odsoudili“.

Mluvčí indonéského ministerstva zahraničí řekl, že Jakarta považuje film za „matoucí a naplněný rasismem“. Jeho produkce je prý nezodpovědný čin, spáchaný pod rouškou svobody projevu.

Před zveřejněním filmu se konaly v muslimském světě demonstrace proti Nizozemsku a také proti Dánsku, a to kvůli karikatuře proroka Mohameda dánského kreslíře Kurta Westergaarda. Karikatura se objevila i ve Wildersově filmu a Dán chce Nizozemce zažalovat za porušení autorských práv.

Reakce evropských muslimů jsou umírněné. „V zásadě jsme tušili, co bude film obsahovat. Film nepřináší nic nového, co by nebylo řečeno už v minulých letech. Obsahuje například různé prvky vytržené z kontextu a polopravdy,“ myslí si Vladimír Sáňka z Islámské nadace v Praze.