Sezona lovu tuleňů začala

Toronto - V severních oblastech Kanady začala sezona lovu tuleňů. Úřady povolily zabít jich 275 tisíc. Ochránci zvířat lov dlouhodobě odsuzují jako krutý. Zvířata se nestřílejí, ale ubíjejí holemi, aby se neporušila jejich kožešina. Kanada kritiku odmítá a zavedla nové opatření. Lovci musí nově před stahováním zvířat z kůže zajistit, aby byla opravdu mrtvá.

Do zátoky svatého Vavřince již míří několik lodí s lovci. U východních břehů Kanady bylo letos zabito už 15 tuleňů. Úřady povolily lov 275 tisíc zvířat, což je o pět tisíc víc než loni.
 
Proti způsobu lovu protestují ochránci zvířat, těm se nelíbí, že tuleni umírají zvlášť krutým způsobem. Lovci je totiž nestřílejí, aby se neporušila kožešina. Zvířata bijí tak dlouho do hlavy holemi, dokud nejsou mrtvá.
 
Kanadské úřady se ale brání, že lov pomáhá udržet populaci tuleňů na přijatelné úrovni a že je prodej kožešin a tuleního oleje významnou součástí kanadské ekonomiky.
 
Úřady nově zavedly opatření. To nařizuje lovcům, že před stažením kožešiny se musejí znovu ujistit, zda je zvíře opravdu mrtvé. To ale ochráncům samozřejmě nestačí. „Neočekávám žádná zlepšení způsobu, kterým se zvířata zabíjejí, či toho, jak se na lov dohlíží,“ řekla Sheryl Finková z nadace pro ochranu zvířecích druhů International Fund for Animal Welfare (IFAW).