Podle severokorejské agentury je Korea na pokraji války

Soul - Na pokraj nové války se podle severokorejské tiskové agentury KCNA dostal Korejský poloostrov. Severní Korea dnes odmítla žádost svého jižního souseda na opuštění konfrontačního kurzu současných diplomatických vztahů mezi oběma zeměmi. Ty se zhoršily po zvolení nového jihokorejského prezidenta I Mjong-baka, který prosazuje tvrdší přístup ke KLDR a hrozí zastavením potravinové pomoci.

„Jihokorejská armáda si musí uvědomit, že naše revoluční jednotky zastaví jakýkoli pokus o preventivní útok. Sami udeříme ještě před ním,“ uvedla KCNA. Agentura tím reagovala na vyjádření jihokorejského náčelníka generálního štábu Kim Te-jonga. Ten počátkem týdne oznámil, že v případě hrozícího jaderného útoku ze severu Soul zničí severokorejská nukleární zařízení.

KCNA také obvinila Soul, že je výhradně odpovědný za zhoršení vztahů mezi Severní a Jižní Koreou. Podle vyjádření ministerstva obrany KLDR Jižní Korea dále stupňuje krizi, když dnes tři její válečné lodi pronikly do severokorejských vod. Soul toto obvinění popřel.

Vztahy mezi oběma zeměmi se výrazně zhoršují od konce února, kdy se jihokorejským prezidentem stal konzervativec I Mjong-bak. Ten vyzval Jižní Koreu k přehodnocení vstřícného postupu vůči KLDR a přislíbil tvrdší linii vůči Pchjongjangu v otázkách dodržování lidských práv a zastavení severokorejského jaderného programu.

I Mjong-bak také pohrozil, že pozastaví dodávky hospodářské a potravinové pomoci severnímu sousedovi. Podle jihokorejské humanitární organizace Good Friends přitom KLDR hrozí hladomor a zásoby potravin jsou ještě menší, než je v této době obvyklé. Organizace uvádí, že vláda pozastavila rozdávání přídělů potravin v Pchjongjangu. Na venkově údajně hrozí řadě lidí smrt hladem.

Dnešní hrozba válečným konfliktem je další v řadě severokorejských výpadů proti jižnímu sousedovi. Minulý týden Pchjongjang vypověděl jihokorejské manažery ze společného průmyslového komplexu Kesong na severokorejské straně hranice. Následně KLDR demonstrativně testovala své námořní rakety krátkého doletu.