Bush přislíbil více vojáků pro Afghánistán

Bukurešť - Americký prezident George Bush na summitu NATO v Bukurešti přislíbil, že Spojené státy příští rok podstatně zvýší počet svých vojáků v Afghánistánu bez ohledu na to, zda se budou letos stahovat americké jednotky z Iráku. Informoval o tom dnes americký ministr obrany Robert Gates.

Podle Gatese Bush neuvedl, kolik nových vojáků do Afghánistánu Spojené státy pošlou. USA mají v zemi, která čelí stále větší aktivitě povstalců, asi 31 000 vojáků. Z nich je 17 000 součástí kontingentu pod velením NATO. Ostatní operují samostatně jen pod americkým velením.

Bush odchází z úřadu v lednu 2009. Na rozdíl od války v Iráku má válka proti povstalcům extremistického hnutí Taliban širokou politickou podporu v USA a Gates očekává, že příští prezident Bushův slib splní. „Myslím, že toto je oblast, kde existuje široká shoda mezi oběma politickými stranami,“ řekl šéf Pentagonu novinářům.

Rusko se dnes také s NATO dohodlo, že přes své území umožní pozemní přepravu materiálu určeného pro alianční síly v Afghánistánu. Tato dohoda bude platit pro zásilky vojenského vybavení či potravin, nevztahuje se ale na zbraně a vojáky. Stejně tak zatím Moskva neumožní NATO přes své území vojenskou leteckou dopravu do Afghánistánu.

Během bukurešťského summitu přislíbily i další státy aliance vojáky pro afghánskou misi. S největším příspěvkem přišla Francie, když prezident Sarkozy slíbil navíc 700 vojáků.