George Bush jedná v Chorvatsku

Záhřeb - Americký prezident George Bush ze summitu NATO v Bukurešti přiletěl do Chorvatska. Mimo jiné také v reakci na pozvánku bývalé jugoslávské republiky do řad aliance. Představitele Bílého domu čekají jednání s prezidentem Stjepanem Mesičem a premiérem Ivem Sanaderem.

Od Bushe se očekává apel k prohlubování demokratických reforem provedených od získání nezávislosti země v roce 1991. Chorvatsko by tak mělo být příkladným pevným bodem na jinak nestabilním Balkáně.

Podle amerického velvyslance v Záhřebu Bush přijel, aby ukázal dalším zemím jihovýchodní Evropy, že mají nadále tvrdě pracovat a provádět reformy v politice, ekonomice i obraně. „Dveře NATO jsou otevřeny všem,“ dodal.

Vstup Chorvatska do NATO podle průzkumů podporuje 60 procent obyvatel, proti je téměř 32 procent. V Bushově programu je večeře s prezidentem Mesičem, setkání s premiérem Sanadarem a projev k lidu na historickém náměstí Svatého Marka v Záhřebu.

Z Chorvatska pak Bush zamíří do ruského letoviska Soči u Černého moře, kde se setká s Vladimirem Putinem. V rámci schůzky dojde nejen na rozloučení – Putinův prezidentský mandát končí v květnu – ale i na jednání o protiraketové základně v Evropě, kterou zatím Moskva odmítala. V Soči se také Bush seznámí s Putinovým nástupcem, Dmitrijem Medveděvem.