Podle Lavrova Rusko požaduje trvalý přístup na americké protiraketové základny

Moskva - Rusko žádá trvalý přístup na základny americké protiraketové obrany v České republice a Polsku. Podle rozhlasové stanice Echo Moskvy to dnes prohlásil ministr zahraničí Sergej Lavrov. Pro Moskvu je podle něj důležité mít každou vteřinu představu o tom, kam se radar dívá a co se děje na základně protiraketových střel. Česká republika i Polsko trvalou přítomnost ruských vojáků na svém území odmítají.

„Pro nás je důležité, abychom každou vteřinu viděli, co sleduje ten radar, co se děje na základně v Polsku,“ prohlásil v rádiu Lavrov s tím, že požadavek trvalé přítomnosti ruských důstojníků s technickými sledovacími prostředky je nyní hlavní podmínkou Moskvy.

Jako první podmínku trvalého pobytu Rusů na objektech protiraketového deštníku, tedy radaru v českých Brdech a základny s raketami v Polsku, vyslovil o víkendu ruský prezident Vladimir Putin. Podle něj by takové řešení rozptýlilo obavy z amerického systému, proti kterému Moskva stále protestuje. Putin při své nedělní schůzce s americkým prezidentem Georgem Bushem ale ocenil návrhy, které Washington předložil, aby ruské obavy z celého systému rozptýlil.
 
Mezi tyto návrhy patří podle ruských médií omezení schopností českého radaru, aby nemohl sledovat ruské území. Dalším je údajně slib, že rakety v polských silech nebudou umístěny do té doby, než bude hrozit zjevné nebezpečí. Třetím návrhem by měly být právě kontroly amerických objektů v ČR a Polsku. Dosud se hovořilo pouze o inspekcích, trvalou přítomnost ruských pozorovatelů česká i polská strana vylučují.

V ruské metropoli dnes o projektu bez výsledku jednala polská delegace. Náměstek polského ministra zahraničí Witold Waszczykowski, který delegaci vedl, na Lavrovovo prohlášení reagoval slovy, že podobný požadavek je příliš dalekosáhlý. „Dovedeme si představit, že zařízení bude přístupné pro návštěvy a inspektory, ale nemyslíme si, že je potřeba trvalá přítomnost ruských inspektorů,“ citovala jej polská agentura PAP.