Francie odvolává z Kolumbie zdravotníky pro unesenou Betancourtovou

Bogotá - Francie odvolává z Kolumbie svůj zdravotnický tým, který měl pomoci vážně nemocné Ingrid Betancourtové. Někdejší kandidátku na úřad kolumbijské prezidentky zadržují už šest let jako rukojmí levicoví povstalci z Revolučních ozbrojených sil Kolumbie (FARC). Navzdory jejímu špatnému zdravotnímu stavu k ní rebelové odmítli pustit francouzské zdravotníky, kteří do Kolumbie přiletěli minulý čtvrtek.

„Francouzská lékařská mise je nepřijatelná. Tím spíš, že není výsledkem předchozí dohody,“ uvedlo hnutí FARC ve svém úterním prohlášení. Odmítavý postoj FARC znamená neúspěch pro francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho, který se dlouhodobě zasazuje o osvobození Betancourtové, jež má kromě kolumbijského rovněž francouzské občanství. Sarkozy v reakci uvedl, že je rozhodnutím povstalců „hluboce zklamán“. Zklamání vyjádřil i manžel Betancourtové Juan Carlos Lecompte, stále podle něj ale trvá naděje, že FARC budou nakonec s touto humanitární misí souhlasit.
 
Podle Paříže už není důvod, aby zdravotníci nadále zůstávali v zemi. „Mise by proto měla Kolumbii brzy opustit,“ stojí v prohlášení francouzského ministerstva zahraničí. 
 
Betancourtová naléhavě potřebuje lékařské ošetření. Rebelové ji unesli při prezidentské kampani v roce 2002. V džungli s bývalou političkou drží dalších několik stovek lidí, včetně cizinců a 39 politických zajatců.

FARC propustily od ledna jednostranně šest zajatců. Koncem února oznámily, že s touto praxí končí, dokud kolumbijské úřady nepřistoupí na demilitarizaci dvou strategicky významných lokalit na jihozápadě země, kde by rukojmí vyměnili za pět stovek rebelů zadržovaných v kolumbijských věznicích.

Ingrid Betancourtová
Zdroj: ČT24