Arménský prezident Sarkisjan inaugurován, v ulicích Jerevanu klid

Jerevan - Nedávno zvolený arménský prezident Serž Sarkisjan se dnes oficiálně ujal funkce. Opozice paralelně s inaugurací svolala protestní mítinky, jejich průběh však byl klidný. V ulicích metropole Jerevanu ale kvůli obavám z další vlny krvavých nepokojů hlídkuje několik tisíc policistů.

Opozice Sarkisjanovo vítězství v únorových volbách označila za zmanipulované a proti výsledkům demonstrovala. Při povolebních nepokojích zemřelo v Jerevanu sedm civilistů a jeden strážce pořádku. Desítky dalších lidí byly při potyčkách zraněny, další desítky zadrženy. V zemi byl od 1. do 20. března vyhlášen výjimečný stav.
 
Násilí propuklo poté, co policie násilně rozehnala demonstranty, kteří se vzbouřili proti vítězství ministerského předsedy Serže Sarkisjana v prezidentských volbách 19. února. Opozice, která demonstrovala jedenáct dní po sobě, je přesvědčena, že volby byly zfalšovány, a žádá nové hlasování. Mezinárodní pozorovatelé připustili určité nesrovnalosti při volbách, ale uznali je vcelku za spravedlivé.
 
Podle oficiálních výsledků získal Sarkisjan, chráněnec odstupujícího prezidenta Roberta Kočarjana, téměř 53 procent hlasů, zatímco Levon Ter-Petrosjan jen kolem 21 procent.

Hlavním úkolem nového prezidenta nyní bude uklidnit rozjitřené vášně v zemi, která se vzpamatovává z nedávných nepokojů. Panují obavy, že napětí se negativně projeví na ekonomice země i na přílivu zahraničních turistů.