Na letištích v USA vládne chaos kvůli inspekcím strojů American Airlines

Chicago - Na velkých letištích ve Spojených státech nastal chaos kvůli bezpečnostním inspekcím letadel největších amerických aerolinií American Airlines. Společnost musela kvůli prohlídkám strojů MD-80 zrušit přes tisíc letů, tedy téměř 45 procent denního letového řádu.

Nejvíce postižen byl Dallas, kde se zrušilo 208 spojů, a Chicago se 138 zrušenými lety. Na několika letištích se agentům American Airlines nepodařilo najít za zrušené lety náhradní spoje u jiných aerolinií, což pasažéry velmi rozzlobilo. Dnešním inspekcím letadel American Airlines předcházelo už úterní zrušení 460 letů.

V úterý American Airlines oznámily, že Federální úřad pro letectví (FAA) má obavy kvůli posledním inspekcím instalace elektrického vedení v MD-80, kvůli nimž se lety rušily už před dvěma týdny. Pozorovatelé říkají, že problémem jsou spíše inspekce samotné a zrušené lety než technický stav letadel. Letecká společnost měla kvalitní kontrolu zajistit hned napoprvé. Finanční ztráta bude vysoká a mnoho práce dá obnovit důvěru rozčílených pasažérů. Odpoledne spadly akcie AMR, které American Airlines patří, o více než deset procent, a vedly si tak hůře než emise jiných amerických aerolinií.

Inspekce jsou součástí kontrol FAA, zda se v celém odvětví dodržují bezpečnostní nařízení. Vlnu kontrol spustila inspekce v Southwest Airlines, kde byla zjištěna špatná údržba strojů.