Belgičané zasáhli proti bruselským scientologům

Brusel - Belgická policie prohledala pobočku scientologické církve v Bruselu. Scientologové dávali do místních novin falešné inzeráty s nabídkami zaměstnání. Ve skutečnosti tak ale lákali nové členy. Církev prohlašuje, že jde o další zlovolnou akci státu proti nim.

Scientologická církev má zájem o nezaměstnané Belgičany. Potvrdila to i Haida Musaviová. Sháněla práci na plný úvazek v kanceláři a odpověděla na novinový inzerát. Pak se nestačila divit. Na otázku, kolik peněz bude za svou práci dostávat, jí scientologové odpověděli, že jsou jen dobrovolnickou organizací. 
 
„Všechny uchazeče vzali do suterénu budovy, do místnosti, která se používá jako promítací sál. Museli jsme shlédnout film o scientologické církvi,“ vypráví Musaviová. Ten, kdo pak ještě chtěl slíbenou práci u scientologů, dostal dobrovolnickou smlouvu. Narozdíl od inzerátu v novinách v ní o mzdě nebylo ani slovo. „Navíc mi navrhli, abych se stala členkou církve na dobu dvou až pěti let,“ doplňuje Musaviová.
 
Belgická policie aktivity scientologů v zemi sleduje. Teď prověřuje, jestli tato církev - mnohdy označovaná za sektu - neporušila zákony, když rekrutovala nové členy pomocí falešných inzerátů. Vedení belgické odnože ale tvrdí, že bezpečnostní složky je šikanují a snaží se je ze země vyštvat. „Nenabízíme žádnou placenou práci. Zájemci se k nám mohou připojit jen jako dobrovolní pracovníci,“ říká Miriam Zonnekeynová z pobočky scientolovické církve v Belgii.
 
Americká církev, mezi jejíž vlivné členy patří například herci Tom Cruise nebo John Travolta, ale nemá v Evropě problémy poprvé. Minulý rok chtělo několik německých politiků toto hnutí rovnou zakázat. Tvrdili, že jde o  sektu, která ovlivňuje myšlení lidí, porušuje jejich práva a dělá vše pro maximalizaci svých zisků. Tehdy to vyvolalo diplomatickou přestřelku se Spojenými státy. V několika dalších zemích úřady odmítají scientology uznat jako náboženskou organizaci.