Exprezident Carter se chystá sejít s šéfem Hamasu, zlobí se na něj USA i Izrael

Jeruzalém - Bývalý americký prezident a nositel Nobelovy ceny James Carter je od neděle na Blízkém východě. Dnes se nachází v Izraeli, ale chystá se navštívit i Sýrii, kde se chce setkat s šéfem extremistického palestinského hnutí Hamas Chálidem Mišalem. Tento záměr v pátek kritizovala  americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová. Podle ní je totiž právě Hamas překážkou míru na Blízkém východě.

Bývalý prezident plánované setkání nepotvrdil, ale Hamas uvedl, že Carter vyslal do Damašku emisara, který měl schůzku vyjednat.
 
„Jen těžko chápu, co se získá diskusemi s Hamasem o míru, když právě Hamas je překážkou míru,“ řekla Riceová. „Hamas je teroristická organizace. Měl mnoho příležitostí podrobit se mezinárodním požadavkům, ale nebyl ochotný to udělat,“ uvedla ministryně. Narážela na podmínku, aby Hamas uznal Izrael, vzdal se násilí a přistoupil na smlouvy, které již Palestinci s Izraelem uzavřeli.
 
Podle zpravodaje Českého rozhlasu Břetislava Turečka se Carter snaží navázat na vůbec první dohodu, kterou Izrael podepsal se svým arabským soupeřem, konkrétně s Egyptem. Tehdy si získal pověst velkého mezinárodního vyjednavače.

Teď je ale Carter jedním z nejméně obllíbených zahraničních politiků v Izraeli. Důvodem je Carterova kritika izraelského přístupu k Palestincům, kterou přirovnal k někdejšímu režimu apartheidu v JAR. Podle agentury Reuters mu místní tajná dokonce služba při jeho současné návštěvě odmítla poskytnout ochranu.  
 
Americké ministerstvo zahraničí radilo Carterovi, aby se s šéfem Hamasu nescházel. Záměr odsoudil i Izrael.