Problémy s pamětí začínají už po třicítce, zlepšení je možné

Praha - Problémy s pamětí začínají už po třicítce. Mozek je plně vyvinut kolem 25 let věku, poté se jeho stav podle docenta Jakuba Horta z neurologické kliniky Fakultní nemocnice Motol jen každodenně zhoršuje. Po třicítce trvá člověku déle naučit se něco nového a je těžší se soustředit na více úkolů.

„Většina lidí považuje problémy s pamětí za nevyhnutelné. Myslí si, že se proti tomu nedá nic dělat, stejně jako proti zhoršení fyzické kondice. Pravdou však je, že pokud jde o naši paměť, máme svůj osud víceméně ve vlastních rukou,“ upozorňuje Hort.

Pro poruchy paměti podle Horta obecně platí to co pro svaly. Když je člověk používá, jsou silné, pokud ne, zmenšují se. Zaměstnaní lidé si trénuje paměť denně. Senioři by měli luštit křížovky, učit se jazyky či hrát šachy. Na buněčné úrovni je tvorba paměťových stop provázena změnou tvaru zakončení nervových buněk s tvorbou nových bílkovin. Používáním a trénováním těchto zakončení se mozek udržuje v kondici.

Podle předsedkyně České společnosti pro trénování paměti a mozkový jogging Dany Steinové je pro lidi s trénovanou pamětí hračkou vyjmenovat 43 amerických prezidentů či sto míst Ludolfova čísla. Steinnová dodává, že běžně si člověk zapamatuje na jedno přečtení sedm položek seznamu, člověk s trénovanou pamětí až 150. Tento úkol zvládnou podle ní i devadesátníci, což je prý důkaz, že obnovit si děravou paměť tréninkem může každý.

Paměť není dokonalá a je náchylná k různým nepřesnostem. Člověk si pamatuje výběrově. Zapamatovat si více informací ale umožňují specifické postupy, takzvané mnemotechniky. Antičtí řečníci se díky tomu učili dlouhé projevy s bezchybnou přesností. Chce-li si například člověk zapamatovat nákupní seznam, má si představit potraviny na neobvyklých místech bytu, například krabici mléka v lustru. Pak projde v mysli bytem a vše se mu vybaví.

K lepší paměti přispívá dostatek spánku a pravidelné cvičení, vhodný je také tanec nebo chůze asi čtyři kilometry denně. Paměť rovněž posiluje malé množství červeného vína, dvě deci denně, ryby, saláty a olivový olej, vitaminy C a E, omega mastné kyseliny a ginkgo biloba.