Bomba na severu Španělska zranila sedm policistů, pachatelem je zřejmě ETA

Madrid - Sedm policistů v Bilbau na severu Španělska zranil ráno výbuch nálože před pobočkou vládnoucí socialistické strany. Exploze nikoho nezabila, způsobila ale velké materiální škody. Na atentát upozornil půl hodiny předem anonymní telefonát. Úřady podezřívají z útoku baskické separatisty z hnutí ETA.

Skupina Baskicko a jeho svoboda (ETA) je odpovědná za smrt nejméně 822 lidí od roku 1968, kdy začala bojovat za nezávislost Baskicka. Je na seznamu teroristických organizací Evropské unie i Spojených států.  Posledním krvavým atentátem připisovaným organizaci je vražda bývalého socialistického politika v baskickém městě Mondragón ze 7. března. Útok se odehrál dva dny před parlamentními volbami, v nichž opět zvítězili vládní socialisté.
 
Lichtenštejnské úřady koncem března zablokovaly na žádost španělské justice bankovní konta, která podle všeho patří skupině ETA. Ta částečně financuje svou ozbrojenou činnost a potřeby svých ilegálních členů pomocí takzvané „revoluční daně“, kterou vybírá pod hrozbou násilí od vedoucích podniků. Jedná se podle španělských vyšetřovatelů o částky v řádech milionů eur.