Čína žádá EU o podporu v otázce Tibetu

Peking/Káthmándú - Čína dnes vyzvala Evropskou unii, aby ji podpořila v otázce Tibetu, kde prý jde o suverenitu a územní celistvost. Peking se také ostře ohradil proti schůzce zvláštní vyslankyně USA pro Tibet Pauly Dobrianské s dalajlamou během jeho soukromého pobytu v USA, a označil to za vměšování do svých vnitřních záležitostí.

Čínská výzva Evropské unii o podporu byla přednesena dva dny před návštěvou deseti evropských komisařů vedených předsedou EK Josém Manuelem Barrosem v Pekingu. „Jako strategický partner Číny by nás Evropská unie měla zcela chápat a podporovat v otázkách, které se týkají naší suverenity a naší územní celistvosti, a měla by rozlišovat mezi pravdou a lží,“ řekla na tiskové konferenci v Pekingu mluvčí ministerstva zahraničí Ťiang Jü. „V poslední době jsme několikrát zopakovali naše stanovisko k lidským právům a Tibetu,“ dodala.
 
Čína kritizuje schůzku dalajlamy s vyslankyní USA pro Tibet
 
Čína dnes označila pondělní schůzku dalajlamy se zvláštní vyslankyní USA pro Tibet Paulou Dobrianskou za „špatnou a nezodpovědnou“. Rozhovor dalajlamy s Dobrianskou na půdě Michiganské univerzity během jeho soukromého pobytu v USA označila mluvčí čínské diplomacie Ťiang Jü za „vměšování do vnitřních záležitostí Číny“. Spojené státy by měly přestat podporovat „separatistické aktivity dalajlamy a jeho kliky“, pokud nechtějí poškodit čínsko-americké vztahy, dodala.
 
Čína dnes odložila na neurčito odjezd vybraných zahraničních novinářů do Tibetu na úpatí Mount Everestu, odkud měli podávat zpravodajství o zahájení výstupu týmu s olympijskou pochodní na vrchol nejvyšší hory světa. Odklad byl oficiálně zdůvodněn špatným počasím, zahraniční novináři v tom však vidí jen způsob pro zkrácení svého pobytu v Tibetu zhruba na polovinu.
 
Nepálská policie rozehnala demonstraci exilových Tibeťanů
 
V nepálském hlavním městě Káthmándú dnes opět exiloví Tibeťané demonstrovali před čínským velvyslanectvím proti násilí čínských orgánů v Tibetu. Nepálská policie proti nim zasáhla tentokrát značně tvrdě, nejméně tři účastníky přitom zranila, z toho dva mnichy. Asi 50 dalších účastníků natlačil zásahový oddíl do nákladních aut a odvezl je k identifikaci.
 
O něco později pak devět demonstrantů proniklo přes policejní ostrahu na zastupitelství OSN v Káthmándú a předali tam memorandum, v němž světovou organizaci vyzývají přešetřit březnové nepokoje v Tibetu a dodržování lidských práv čínskými orgány. Představitel úřadu OSN John Brittan označil proniknutí mnichů do úřadu za nelegální, protože využili otevření vrat pro výjezd vozidel, ale umožnil jim vyhnout se zatčení policií tím, že je propustil ven zadním vchodem.