Rusko znovu popřelo sestřelení guzínského průzkumného letounu

Moskva - Rusko dnes znovu popřelo tvrzení Gruzie, že v neděli nad Abcházií sestřelilo gruzínský letoun Hermes-450. Ruský ministr zahraničí prohlásil, že gruzínské bezpilotní průzkumné letadlo porušilo úmluvy o příměří. Tbilisi tvrdí, že letoun byl neozbrojený a že ho sestřelil ruský MiG 29. Byť své tvrzení dokládá videozáznamem, Moskva podporuje verzi Abcházců, kteří se k sestřelení sami přihlásili. Ti ale uvedené stíhačky ve výzbroji nemají.

Podle dnešního prohlášení ruského ministerstva zahraničí byl průzkumný let nad Abcházií porušením dohod uzavřených v roce 1994 v Moskvě. V nich se strany tehdejšího konfliktu zavázaly, že v oblasti nebudou bez dohody provádět libovolné vojenské akce.
 
Gruzie zveřejnila údajný videozáznam z kamery bezpilotního letadla, na kterém je útočící letadlo dobře rozpoznatelné. Zdroj agentury ITAR-TASS ze štábu ruského letectva ale prohlásil, že používat moderní nadzvukovou stíhačku proti bezpilotnímu letadlu by bylo zbytečné, protože uvedený stroj „lze sestřelit v podstatě i z dětského praku“. Ozbrojené síly neuznané Abcházie mají podle něj k dispozici dostatek možností, jak podobný průzkumný prostředek sestřelit. 
 
Sestřelení gruzínského letadla, ať už za ním stojí ruské letectvo či abcházské ozbrojené síly, opět zkomplikoval situaci mezi Tbilisi a Moskvou. Gruzínský prezident Michail Saakašvili v telefonické konverzaci s ruským prezidentem Vladimirem Putinem Moskvu obvinil z agrese a požadoval od ruského prezidenta, aby své „agresívní útoky“ zastavila. Gruzie se kvůli incidentu obrátila i na Radu bezpečnosti OSN.
 
Nový diplomatický konflikt se rozhořel jen pár dní poté, co se Rusko rozhodlo posílit své vztahy s oběma mezinárodně neuznanými regiony na gruzínském území, tedy s Abcházií a Jižní Osetií.