Bílý dům obvinil KLDR, že pomohla Sýrii vybudovat jaderný reaktor

Washington - Spojené státy věří, že KLDR pomohla Sýrii vybudovat tajný jaderný reaktor, který nemá sloužit civilním účelům. Ve svém prohlášení to uvedla mluvčí Bílého domu Dana Perinová. USA mají pro toto tvrzení údajně četné důkazy. "Máme dobrý důvod věřit, že reaktor, který byl loni 6. září neopravitelně poškozen, nebyl určen pro mírové účely," dodala podle agentury Reuters Perinová. OSN chce celou věc prošetřit.

Perinová označila severokorejskou pomoc Sýrii za „nebezpečnou demonstraci“ vývoje jaderných zbraní komunistickým režimem v Pchjongjangu. Upozornila, že tato jaderná spolupráce KLDR a Sýrie jen zdůraznila nezbytnost dalších kroků mezinárodního společenství proti atomovým programům Íránu. 

Již dříve dnes přední člen americké Sněmovny reprezentantů republikán Pete Hoekstra upozornil, že jaderný reaktor v Sýrii, který prý zemi pomáhala budovat KLDR, měl pomoci šířit jadernou technologii na Blízkém východě a v Asii. Hoekstra to uvedl po dnešním setkání s představiteli tajných služeb, kteří kongresmanům za zavřenými dveřmi předložili videozáznamy a další důkazy o existenci reaktoru.  

Jaderné zařízení, které v září 2007 zničily izraelské letouny, nebylo podle USA určeno k výrobě elektřiny, zato bylo schopné produkovat plutonium, využitelné k výrobě nukleárních zbraní. Damašek i Pchjongjang tato obvinění odmítají.

AP dnes také přinesla informace vysokého představitele americké vlády, podle něhož byl reaktor v době svého zničení jen týdny, nejvýše měsíce před dokončením.

Pokud se tato obvinění prokážou, bude to znamenat, že Sýrie nenahlášením reaktoru Mezinárodní agentuře pro atomovou energii (MAAE) porušila mezinárodní dohody. Mezinárodní společenství přísně sleduje existenci reaktorů s možností výroby plutonia. 

Sýrie naposledy ve středu podobná obvinění popřela s tím, že na bombardovaném místě byl jen opuštěný vojenský objekt. Také Severní Korea zatím pokaždé odmítla obvinění, že by byla v jakémkoli spojení s případným jaderným programem Sýrie, která je stejně jako KLDR na americkém seznamu zemí podporujících terorismus.

Dohady o jaderné spolupráci mezi KLDR a Sýrií vrcholí v době, kdy Spojené státy tlačí na Pchjongjang, aby splnil své loňské sliby ohledně svého jaderného programu. Severokorejský komunistický režim to odmítá s tím, že nedostal přislíbenou energetickou pomoc. Navíc chce, aby USA vymazaly KLDR ze seznamu zemí podporujících terorismus.

USA, Japonsko, Rusko, Čína a Jižní Korea se v říjnu v rámci šestistranných rozhovorů s KLDR zavázaly dodat do Severní Koreje 500 000 tun topných olejů. Pchjongjang měl výměnou za pomoc rozebrat všechny své jaderné komplexy a poskytnout USA úplný seznam svých nukleárních aktivit. Podle severokorejských údajů však do země dorazilo pouze 200 000 tun paliva.