Počet obětí srážky vlaků v Číně stoupl na 70, příčinou vysoká rychlost

Peking - Sedmdesát mrtvých a 416 zraněných si podle poslední bilance vyžádala pondělní srážka dvou osobních vlaků na východě Číny. Sedm desítek zraněných zůstává v kritickém stavu. Podle vyšetřovatelů byla příčinou neštěstí u města C'-po v provincii Šan-tung příliš vysoká rychlost. Na trati dnes znovu začaly jezdit vlaky.

Podle Wang Ťüna, šéfa Národního úřadu pro bezpečnost, strojvedoucí jednoho z vlaků výrazně překročil nařízenou rychlost v tomto úseku trati. Vlak tu jel rychlostí 131 kilometrů v hodině namísto nařízené maximální rychlosti 80 kilometrů v hodině, uvedl Wang.

Nejhorší železniční nehoda od roku 1997 se stala v době, kdy se čínská vláda snaží vtisknout zemi co nejlepší obrázek před srpnovými olympijskými hrami v Pekingu. Úřady už proto naznačily, že si nepřejí, aby se o neštěstí příliš hovořilo. V pondělí večer hlavní televizní zprávy o havárii informovaly jen kuse a ukázaly několik záběrů pomačkaných vagonů a pokroucených kolejnic.

V nemocnicích ve městech kolem místa nehody zůstávají stovky zraněných a vzhledem k tomu, že zhruba 70 z nich je v kritickém stavu, může bilance mrtvých ještě stoupat.

Čang Lin, atletka cestující vlakem z Pekingu do pobřežního města Čching-tao, řekla novinářům, že ji síla nárazu vymrštila z okna. Vagon, který vykolejil, se jí zastavil kousek od nohou. „Kdyby se převrátil ještě jednou, tak mě rozmačkal,“ vyprávěla Čang v nemocnici, kde skončila se zlomeninami a odřeninami. „Od té chvíle se bojím zavřít oči,“ dodala. 

V nemocnici je i žena středního věku, která si nepřála uvést své jméno. Novinářům řekla, že měla štěstí, protože ve chvíli nehody byla vzhůru. „Dostala jsem se ven,“ říká. „Lidi, co spali, to rozdrtilo a ani o tom nevěděli,“ dodala žena, která utrpěla poranění hlavy. Všechno podle ní trvalo jen minutku. „Vylezla jsem okénkem na záchodě. Všude, kde to šlo, se lidi soukali ven.“

Dvanáctiletý chlapec, na kterého v nemocničních pokojích nezbylo místo, leží na posteli na chodbě a tiskne k sobě plyšového psíka. „Spal jsem, a tak si toho moc nepamatuji,“ říká. „Dokonce ani nevím, jak jsem se dostal sem,“ dodává. Měl štěstí, nehodu přežil jen se zlomenou nohou.

Vlaky jsou v Číně nejoblíbenějším dopravním prostředkem. Přetížená železniční síť v loňském roce přepravila 1,36 miliardy cestujících. Vláda se snaží rozšířit a zlepšit státní železniční síť a zavést na ni více vysokorychlostních vlaků.