NATO je znepokojeno vyostřením rusko-gruzínských vztahů

Moskva/Tbilisi - Severoatlantická aliance dnes prohlásila, že s obavami pozoruje posilování ruských jednotek na území Abcházie. Moskva rozšíření svého vojenského kontingentu na proruských gruzínských separatistických územích ohlásila v úterý zároveň s obviněním Tbilisi, že připravuje válku. Znepokojení nad posílením ruských jednotek vyjádřila i Evropská unie.

Podle mluvčího NATO Jamese Appathuraie ruské iniciativy a vyhrožování silou zvýšily napětí a podkopaly územní celistvost Gruzie. Mluvčí připomněl, že generální tajemník NATO Jaap de Hoop Scheffer již dříve Rusko požádal, aby projevilo zdrženlivost, zejména pokud jde o posílení vztahů s Abcházií a Jižní Osetií, které Moskva oznámila 16. dubna.

Gruzie v reakci na oznámené navýšení ruského kontingentu dnes Moskvu obvinila, že připravuje rozsáhlou vojenskou agresi. NATO však v této době není informováno o pohybu ani gruzínských, ani ruských jednotek, uvedl mluvčí aliance. 

Navýšení kontingentu podle Ruska nemá jít nad hranice mezinárodně sjednaných smluv. Jde o zvýšení početního stavu ruských jednotek v rámci sil Společenství nezávislých států (SNS), jež byly v oblasti rozmístěny po vojenském konfliktu separatistických sil s Gruzií po rozpadu Sovětského svazu. Rusko ujišťuje, že nemá v úmyslu zahájit válku s Gruzií, v pátek ale Moskva pohrozila, že na ochranu svých krajanů v Abcházii a Jižní Osetii použije i vojenskou sílu, pokud by byli napadeni.

Napětí mezi Gruzií a Ruskem kvůli separatistickým enklávám se v posledních týdnech stále zvyšuje. V úterý ruské ministerstvo zahraničí prohlásilo, že se Gruzie chystá na Abcházii zaútočit. Soustředila prý v oblasti Kodorské soutěsky poblíž Abcházie na 1500 vojáků a údajně tam přesouvá velké množství pohonných hmot a potravin. Gruzie ale jakoukoli snahu o napadení Abcházie rozhodně popírá.