Výstup pochodně na Everest se komplikuje, štafeta v Macau bez incidentů

Macao (Čína) - Bez incidentů a protičínských demonstrací dnes čínským Macaem proběhla olympijská štafeta. Problémy naopak provázejí chystaný výstup pochodně na Mount Everest, jehož severní svahy pokryla silná vrstva nového sněhu.

Plánovaný výstup horolezců se speciální pochodní na nejvyšší horu světa Mount Everest naráží na problémy s počasím. V noci na dnešek na severní stranu hory vysoké 8848 metrů napadala silná vrstva nového sněhu, což narušilo výstupové trasy. V předsunutém táboře ve výšce asi 6500 již několik dní čeká speciální tým na pokyn meteorologů k výstupu. Zpravodaj ČT Tomáš Etzler, který je jedním z 11 zahraničních novinářů u základního tábora, se domnívá, že výstup bude kvůli počasí o několik dní odložen. Podle původních informací měl olympijský oheň na vrchol dorazit mezi prvním až desátým květnem.

Tým horolezců má u sebe speciální pochodeň v kontejneru. Palivo pochodně tvoří zvláštní hořlavá směs s kyslíkem, protože v nadmořských výškách nejvyšší hory světa není přirozené hoření vůbec možné. Směs prý složením odpovídá pevnému palivu do kosmických raket, které také musí hořet i ve výškách prakticky již neobsahujících vzduch. Oheň takové pochodně je ale velmi jasný a zdaleka viditelný i v prudkém denním světle.

Běh Macaem bez problémů, v neděli plamen projde nejjižnějším bodem Číny

V bývalé portugalské kolonii Macau vítaly dnes běžce s pochodní stovky přívrženců pekingské olympiády mávající čínskými vlajkami; jediná protestní demonstrace byla namířena proti západním médiím. Studenti s transparenty odsuzujícími televizi CNN demonstrovali proti údajně neobjektivním informacím západních médií o Číně.

Pořadatelé se snažili zajistit bezproblémový průběh štafety. O to se staralo na 2200 policistů rozmístěných podél trasy běhu. Z obav o bezpečnost pochodně však byla trasa zkrácena oproti původním plánům o více než polovinu a předpokládané trvání běhu se zkrátilo ze sedmi na tři hodiny. Trasa měřila 27 kilometrů.

Běh v Macau byl další etapou olympijského ohně po území Číny poté, co se v pátek uskutečnila bez velkých problémů štafeta bývalou britskou kolonií Hongkongem. V některých západních zemích v minulých týdnech provázely běh s pochodní protesty aktivistů poukazujících na údajný čínský útlak v Tibetu. V neděli poběží olympijská štafeta městem San-ja na ostrově Chaj-nan, což je nejjižnější bod Číny.

Mount Everest
Zdroj: ČT24