Roboti v soutěži Eurobot plní misi na Marsu

Praha - Fanoušci robotiky se sešli v pražském klubu Mlejn. Probíhá tam národní kolo soutěže Eurobot. O účast na mezinárodní soutěži se za své autory přišla bít téměř patnácka robotů.

V pražských Stodůlkách se stroje sešly na 5. národním kole soutěže Eurobot. Letošním tématem je mise na Mars. Roboti mají za úkol najít stopy života v geologických vzorcích a poslat je k další analýze na Zem.

Reálné provedení je takové, že roboti na hřišti 2x3 metry hledají barevné míčky, to mají být vzorky hornin. Ty potom ukládají do košů kolem hřiště, které představují kontejnery, v nichž pak vzorky poputují zpátky na Zem.

Přípravy na české finále některým soutěžícím zabrala i rok. Roboty programují podle pravidel, která se každoročně mění. Umět musí všechno, v rámci 90 sekundového zápasu už s nimi jejich tvůrci nejsou v kontaktu, nemají žádné dálkové ovládání ani vysílačky.

Letošní novinkou je soutěž juniorů. V té roboti pomáhají planetě Zemi najít alternativní zdroje energie. Na rozdíl od kategorie dospělých, mají studenti základních a středních škol, v soutěži juniorů, možnost robota dálkově ovládat.

Češi se soutěže Eurobot účastní od roku 2001. Tři nejlepší z obou kategorií se za tři týdny vydají na mezinárodní finále do Heidelbergu.