Amstettenský tyran plánoval svůj čin dlouho dopředu

Vídeň - Josef Fritzl z rakouského Amstettenu, který 24 let věznil a zneužíval svou dceru a zplodil s ní sedm dětí, svůj hrůzný čin zjevně plánoval dlouho dopředu. Vyplývá to z informací dolnorakouské policie, která zveřejnila podrobnosti k podzemnímu úkrytu pod Fritzlovým domem. Hlavní části skrýše byly vybudovány již v letech 1978 až 1983 při celkové rekonstrukci a přístavbě domu, dcera Elisabeth zde byla vězněna od roku 1984.

Podle šéfa dolnorakouských kriminalistů Franze Polzera Fritzl úkryt průběžně zdokonaloval a stále pečlivěji zabezpečoval. K vlastnímu vchodu do skrýše bylo nutné projít pěti jinými sklepními místnostmi, z nichž všechny byly zamčené a klíče měl jen pachatel. Následovaly dvojité bezpečnostní dveře, které byly navíc zajištěny elektronicky. Policisté na dnešní tiskové konferenci poprvé oznámili, že do podzemí vedly ještě další zvláštní dveře, které se v posledních letech nepoužívaly. Podle vyšetřovatelů byly původním vchodem do skrýše, po jejím rozšíření pak byly nahrazeny dveřmi elektronickými.

Původní skrýš měla asi 35 metrů čtverečních, byla zbudována pod domem a vězněná dcera tam strávila první roky svého zajetí. Pachatel tento úkryt později postupně rozšiřoval pod zahradu u domu. Není jasné, jak se mu tyto práce podařilo utajit, policie ale nemá žádné indicie, podle nichž by Fritzl měl spolupachatele. Vyklízení sklepního úkrytu by podle policie mělo skončit tento týden.

Policie prohledá i další Fritzlovy nemovitosti

Policie se nyní zaměřuje na Fritzlovy majetkové poměry, budou prozkoumány i další nemovitosti, které Fritzlovi patří nebo patřily; kromě domu v Amstettenu jde ještě o dva činžáky v okolních městech. Všechny budovy jsou však prý zatíženy vysokými hypotékami, takže rodině zbudou spíše dluhy než majetek. Hodně se spekuluje i o hostinci, který Fritzl v minulosti vlastnil a který vyhořel. Již tehdy měla policie podezření, že si požár sám založil kvůli pojistce, protože hostinec neprosperoval, ale nepodařilo se mu to dokázat.

V pátek jde Fritzl k dalšímu výslechu

V pátek by měl být podezřelý 73letý Fritzl předveden před státního zástupce k dalšímu výslechu. Předpokládá se ale, že pravděpodobně na radu svého obhájce Rudolfa Mayera bude nadále odmítat výpověď, byť se už k dlouholetému věznění a zneužívání vlastní dcery přiznal. Prokuratura oznámila, že požádá o přezkoumání psychického stavu obviněného a o zjištění, zda je za své činy odpovědný. Mayer tvrdí, že jeho mandant nepatří do vězení, ale na uzavřené oddělení psychiatrické léčebny.

Fritzl je nyní ve vazební věznici. Podle jejího ředitele je bezproblémový, pouze odmítá chodit cvičit.

Fritzl si už podle informací tisku a svědectví své švagrové v roce 1967 odpykal 18 měsíců vězení za znásilnění. Policie také prověřuje, jestli před dvaadvaceti lety nespáchal dosud neobjasněnou vraždu mladé dívky, jejíž tělo se našlo nedaleko jeho rekreační chaty u jezera. Prověřovány jsou však i další případy žhářství a vraždy v 70. a 80. letech, kterých se mohl hlavní aktér amstettenské kauzy také dopustit. 

O Amstettenu a sexuálních deliktech bude jednat parlament

Případ by se měl ve středu dostat i na půdu rakouského parlamentu. Předpokládá se, že tam zazní návrhy na zpřísnění trestů za sexuální delikty nebo na prodloužení termínů pro výmazy trestů za tyto zločiny, případně pro jejich promlčení. Zvláště politikové krajní pravice se těmito požadavky snaží z případu vytěžit politický kapitál.

Zdravotní stav nejstarší dcery je vážný, ostatní věznění jsou na tom relativně dobře

Lékaři poprvé promluvili o zdravotním stavu týrané rodiny. Stav devatenáctileté Kerstin, kterou Fritzl zplodil se svou dcerou jako první a jejíž vážné onemocnění a přeprava do nemocnice vedly nakonec k prozrazení celého případu, se prý mírně zlepšil, zůstává však velmi vážný.

Ostatním členům rodiny se vede relativně dobře, lékaři vyjádřili uspokojení zvláště nad zlepšováním stavu těch, kteří byli dlouhá léta neustále uzavřeni ve sklepě. Zlepšuje se prý u nich zvláště prostorová orientace, barva pokožky a citlivost na světlo. Celkově podle jejich slov rodina srůstá dohromady. Nejlépe je na tom podle lékařů nejmladší chlapec.

Rodina ve sklepě užívala vitamin D a měla ultrafialové světlo. K tomu, aby ho poskytl, přinutila pachatele jeho dcera. I díky tomu je fyzický stav dětí, které nikdy nepoznaly sluneční světlo, překvapivě dobrý. Je ale otázkou, zda se uzdraví psychické rány.