V bagdádské čtvrti Sadr zavládl díky příměří klid

Bagdád - Irácká vláda a hnutí šíitského radikálního duchovního Muktady Sadra ohlásily v sobotu dohodu o příměří, která dnes vstoupila v platnost. Má přinést ukončení několikatýdenních bojů mezi Sadrovými ozbrojenci a vládními silami ve východobagdádské chudinské čtvrti Sadr, které si vyžádaly několik set obětí a uvěznily dva miliony obyvatel této bašty šíitských radikálů v bitevní zóně. Příměří je zatím víceméně dodržováno, v noci nebyly hlášeny boje a v neděli pokračovaly jen sporadické srážky ozbrojenců s americkými silami.

V sobotu irácké a americké jednotky zahájily ofenzivu proti bojovníkům Al-Káidy v oblasti severoiráckého Mosulu. Při jedné z akcí zabili američtí vojáci čtyřčlennou posádku podezřelého auta. Kromě dvou ozbrojenců zahynula i žena a dítě.

Turecká armáda podnikla v noci na dnešek vzdušné a dělostřelecké útoky proti kurdským separatistům v severním Iráku. Šlo o silnou a efektivní odvetu za útok povstalců na turecká kasárna u hranic, tvrdí armáda bez dalších podrobností.

Dohoda o příměří obsahuje 14 bodů 

Dohodu o příměří uzavřely Sadrovo hnutí a hlavní šíitský blok v koaliční vládě Sjednocené irácké spojenectví (UIA). Podle vládních zdrojů obsahuje 14 bodů; kromě zastavení bojů ve čtvrti Sadr také to, že vládní jednotky mohou v dané oblasti pátrat po těžkých zbraních, že budou staženi odstřelovači z řad Mahdího armády a odstraněny nálože, které její bojovníci nastražili, a že Sadrovi přívrženci nebudou nosit zbraně na veřejnosti.

Podle informací obyvatel čtvrti Sadr je příměří zatím zřejmě dodržováno. Zatímco ještě za posledních 24 hodin před jeho ohlášením si boje vyžádaly 19 mrtvých a 116 zraněných, v neděli nemocnice ve čtvrti přijaly jen jedno tělo a ošetřily pět zraněných. Očekává se, že klid zbraní umožní dopravit do čtvrti naléhavě potřebné léky a potraviny.

Podle iráckého vládního zdroje bude rekonstrukce Iráku vyžadovat 200 až 300 miliard dolarů (až 4,9 bilionu Kč). Přestože se Iráku podařilo přilákat další zahraniční investice a vydělat letos již miliardy dolarů na vývozu ropy, program rekonstrukce země bude i v nejbližší době stále záviset na finanční pomoci ze Spojených států, uvedl irácký ministr průmyslu a nerostných zdrojů Fauzí Harírí.