Čína hlásí přes 8500 obětí zemětřesení v S'-čchuanu

Peking - Silné zemětřesení, které dnes zasáhlo jihozápadní Čínu, si podle čínských úřadů jen v samotné provincii S'-čchuan vyžádalo přes 8500 obětí. Agentura Nová Čína navíc informovala, že v jedné ze zasažených oblastí je až 10 000 zraněných a 80 procent budov bylo srovnáno se zemí.

Záchvěvy byly tak silné, že byly vnímány nejen v Pekingu a Šanghaji, ale i v okolních zemích, například v thajském hlavním městě Bangkoku a vietnamské Hanoji. Jistý mrakodrap v Bangkoku se kýval ještě sedm minut po otřesu.

Ohnisko záchvěvů o síle 7,8 stupně Richterovy stupnice se nacházelo asi 90 kilometrů od metropole provincie S'-čchuan v hloubce asi 30 kilometrů. K otřesům došlo ve 14:28 místního času (8:28 středoevropského času).

Přímo z Čcheng-tu je hlášeno 45 mrtvých a 600 zraněných, z toho téměř 60 v kritickém stavu. „Lidé popadli děti a utíkali z nemocnice ven, někteří dokonce vynášeli i cizí děti,“ popsala situaci obyvatelka Čcheng-tu. Provincie S'-čchuan je obývána většinou etnickými Číňany, s určitým podílem Tibeťanů a jiných menšin.

Největší škodu napáchaly otřesy v oblasti Pej-čchuan, která leží na severovýchod od Čcheng-tu, kde zahynulo 3000 až 5000 lidí. Ve stejné oblasti srovnal živel se zemí až 80 procent budov. Ve zřícené budově střední školy ve městě Tuťang-jen bylo zavaleno na 900 studentů. Ve městě Čchung-čching s asi milionem obyvatel se zřítily dvě základní školy, přičemž čtyři školáci zahynuli a asi 100 bylo zraněno. V jiném městě v oblasti se zřítila vodárenská věž a zabila jednoho člověka. Ve městě Š'-fang se při otřesech zřítila chemická továrna, z jejíchž trosek uniklo přes 80 tun toxického tekutého amoniaku. V ruinách průmyslového komplexu zůstaly podle agentury Nová Čína uvězněny stovky lidí. Otřesy způsobily škody i v dalších provinciích Kan-su a Jün-nan, kde se zřítily čtyři budovy.

Do postižených oblastí bylo vysláno několik tisíc vojáků

Výškové budovy v Pekingu, vzdáleném od epicentra zemětřesení přes tisíc kilometrů, se chvěly dvě až tři minuty. „Všechny budovy se kývaly tam a zpátky,“ popsal situaci ve městě Wuhan ve střední Číně univerzitní student. Podle agentury AP byly v Pekingu z budov evakuovány tisíce lidí. Protržení přehrady Tři soutěsky na řece Jang-c'-ťiang s největší vodní elektrárnou na světě pravděpodobně nehrozí.

Mnoho oblastí zůstává bez elektřiny a telefonního signálu. Jak ale uvedl pekingský zpravodaj ČT Tomáš Etzler, čínské úřady zareagovaly rychle. Nemají přitom s organizováním záchranných prací po zemětřesení příliš velké zkušenosti, byť následky jiných přírodních katastrof v minulosti zvládaly odtsraňovat. Na místo neštěstí bylo vysláno několik tisíc vojáků, čínská vláda povolala švýcarské záchranáře. Prezident Chu Ťin-tchao oznámil vyslání veškeré potřebné pomoci do postižených oblastí, řízením záchranných prací byl pověřen přímo premiér Wen Ťia-pao.

Seismografy zaznamenaly první otřesy v půl třetí odpoledne místního času. Po hlavní vlně následovalo ještě 44 menších záchvěvů. Ty nejsilnější měly sílu 7,8 bodů Richterovy stupnice. Epicentrum leží u města Čcheng-tu v hloubce necelých třiceti kilometrů. Výškové budovy se přitom otřásaly i v tisíce kilometrů vzdáleném Pekingu, thajském Bangkoku nebo vietnamské Hanoji.

„Vzhledem ke katastrofě, která postihla jihozápadní část země, je nyní nejdůležitější zachovat klid, neztratit odvahu a spojit se k přímé a účinné akci,“ prohlásil premiér v mimořádném televizním vystoupení. To bylo vysíláno z paluby vládního letadla, jímž ministerský předseda směřoval do zasažené oblasti, aby si udělal na vlastní oči obrázek o rozsahu škod. Slíbil místním úřadům postižených provincií plnou podporu centra a vyslání dobrovolníků. Americký prezident George Bush vyjádřil soustrast rodinám obětí zemětřesení a nabídl Pekingu pomoc při odstraňování následků katastrofy.

Zemětřesení způsobil pohyb zemské kůry

Podle seizmologa Aleše Špičáka je zemětřesení v provincii S'-čchuan důsledkem kolize Indie s Eurasií. „Indie se neustále zasouvá do Asie rychlostí asi 5 centimetrů za rok. To má za následek vznik obrovských pohoří a prasklin v zemské kůře. Podle nich se bloky zemské kůry čas od času rychle pohnou,“ přiblížil Špičák v Událostech, komentářích důvod zemětřesení.

Podle Špičáka je problémem většiny čínských zemětřesení to, že vznikají poměrně mělce pod povrchem. Uvolněná energie se tak nestačí utlumit a následky v hustě obydlených oblastech jsou katastrofální.

Češi mezi obětmi zemtřesení nejsou

Podle dosavadních informací českého ministerstva zahraničí nejsou mezi mrtvými ani zraněnými žádní Češi. Klienti cestovní kanceláře FIRO-tour, kteří jsou v současné době v centrální Číně, se podle vyjádření společnosti nenacházeli v oblasti epicentra a jsou v pořádku.

Dnešní katastrofa je nejničivějším zemětřesením, které postihlo Čínu za posledních třicet let. V roce 1976 zasáhlo zemětřesení o síle 7,8 stupně Richterovy škály průmyslové město Tchang-šan, ležící 200 kilometrů východně od Pekingu, a podle oficiálních údajů tehdy zahynulo 242 000 lidí. Zemětřesení jsou v Číně poměrně častá - naposledy v březnu udeřilo jedno o síle 7,2 stupně Richterovy škály v provincii Sin-ťiang.

Výběr nejničivějších zemětřesení v Číně od roku 1920: 
    
16. prosince 1920 - V důsledku zemětřesení o síle 8,5 stupně Richterovy
škály zahynulo v provincii Kan-su na severozápadě Číny 230 000 osob.

22. května 1927 - Zemětřesení v severní Číně v oblasti Nan-šan o síle 8,3 stupně Richterovy škály si vyžádalo život 200 000 lidí.

26. prosince 1932 - Přes 70 000 mrtvých si vyžádalo zemětřesení o síle 7,6 stupně Richterovy škály v provincii Kan-su.

11.- 12. května 1974 - Otřesy půdy o síle 7,1 stupně Richterovy škály v
provinciích S'-čchuan a Jün-nan na jihozápadě Číny si vyžádaly životy kolem 20 000 osob.

5. ledna 1976 - Při zemětřesení v Číně v provincii Jün-nan o síle 7,7
stupně Richterovy škály zahynulo 15 621 osob. Údaje o tomto zemětřesení odtajnila čínská vláda až na konci 90. let minulého století.

28. července 1976 - V průmyslovém městě Tchang-šan 200 kilometrů východně od Pekingu zahynulo při zemětřesení o síle 7,8 stupně Richterovy škály 242 000 osob a dalších 164 000 osob bylo vážně zraněno (oficiální údaje čínské vlády); západní odborníci odhadli počet obětí na 700 000.

12. května 2008 - Zemětřesení o síle až osmi stupňů Richterovy škály v
jihozápadní Číně si jen v provincii S'-čchuan vyžádalo životy více než 8500 osob, dalších 10 000 osob utrpělo zranění.