Rusko vydalo mezinárodní zatykač na vraha novinářky Politkovské

Moskva - Ruská prokuratura vydala mezinárodní zatykač na třicetiletého Rustama Machmudova. Podle ruských médií jsou vyšetřovatelé přesvědčeni, že na podzim 2006 zabil novinářku Annu Politkovskou.

Ruští kriminalisté dosud odmítali novinářům potvrdit, že v říjnu 2006 novinářku ve výtahu jejího domu zastřelil právě Rustam Machmudov. Už na konci dubna ovšem deník Komsomolskaja pravda tuto informaci zveřejnil s odvoláním na své policejní zdroje.

Ruská pobočka Interpolu zatím neobdržela příslušné oficiální dokumenty, podle její mluvčí Taťjany Trunajevové je však určitá prodleva v podobných případech běžná.

Novinářka, známá svými kritickými články o situaci v jihoruském Čečensku, byla zastřelena ve výtahu činžovního domu, kde žila. Vraha, který se maskoval čepicí, zaznamenaly bezpečnostní kamery na ulici. Policie našla část skupiny, která vraždu přímo organizovala, stále však není jasné, kdo si zločin objednal.

Bývalý ruský prezident Vladimir Putin i zástupci prokuratury hovoří o lidech ze zahraničí, kteří smrtí populární novinářky chtěli poškodit obraz Ruska ve světě. Mezi možnými objednavateli je ale podle ruských médií například i proruský čečenský prezident Ramzan Kadyrov nebo naopak lidé, kteří jej chtěli poškodit.