Kerstin z Amstettenu byla probuzena z umělého spánku a je se svou rodinou

Vídeň - Rakouští lékaři probudili z umělého spánku devatenáctiletou Kerstin, kterou amstettenský tyran Josef Fritzl zplodil se svou nejstarší dcerou Elisabeth. Podle rakouských médií opustila Fritzlova dcera a vnučka v jedné osobě jednotku intenzivní péče a je se svou matkou a sourozenci na klinice v Amstettenu. Právě Kerstinina vážná infekce ledvin vedla k odhalení Fritzla, který s Elisabeth v podzemním bunkru svého domu postupně zplodil sedm dětí.

„Pacientka byla probuzena z umělého spánku,“ prohlásil mluvčí holdingu zemských klinik Klaus Schwertner. Odmítl ale jakékoli další informace s tím, že tisková konference ke Kerstinině zdravotnímu stavu bude uspořádána ve středu.

Třiasedmdesátiletý Fritzl odvezl Kerstin v kritickém stavu do nemocnice 19. dubna právě na naléhání 42leté Elisabeth. Tu držel ve sklepním vězení 24 let a zplodil s ní sedm dětí, z nichž jedno zemřelo. Tři děti postupně Fritzl vzal do svého domu a „adoptoval“, další tři s matkou vyrůstaly v podzemním bunkru. Amstettenský tyran je ve vazbě, vyšetřovatelům se k incestu přiznal a proces s ním se má konat ještě letos.

Ostatním členům rodiny se vede relativně dobře, lékaři vyjádřili uspokojení zvláště nad zlepšováním stavu těch, kteří byli dlouhá léta zavřeni ve sklepě. Podle jejich slov rodina srůstá dohromady, psychické problémy způsobené mnohaletým vězněním bez denního světla však půjde odstranit jen velmi obtížně a zřejmě nikdy ne úplně.

Josef Fritzl
Zdroj: ČT24