Z Řecka zaznělo další ANO Lisabonské smlouvě

Atény - V řeckém parlamentu, který má 300 členů, se proti Lisabonské smlouvě rozhodly hlasovat Komunistická strana Řecka, Koalice levicových a ekologických hnutí a Lidová ortodoxní výzva, které mají dohromady jen 46 křesel. Parlament se nakonec vyslovil pro přijetí smlouvy poměrem 250 : 42.

Předkladatel textu v parlamentu Antonis Samaras z vládní strany Nová demokracie, která má 152 mandátů, zdůraznil, že text není ideální, ale potřebný k „odblokování Evropy“. Z 292 přítomných poslanců nakonec pro smlouvu hlasovalo 250 a proti 42.

Lisabonskou smlouvu o reformě Evropské unie, která nově upravuje pravidla fungování institucí EU po jejím rozšíření na 27 členů, ratifikovaly parlamenty v Řecku, Finsku a v Estonsku. Ve všech třech zemích hlasovala pro text jasná většina zákonodárců. Dnes budou o smlouvě jako v jediné zemi Evropské unie hlasovat občané v referendu v Irsku, kde je výsledek nejistý.

V Česku se Senát v dubnu rozhodl požádat ústavní soud o přezkoumání, zda Lisabonská smlouva je v souladu s českým právem. Není přitom jasné, kdy se soud vysloví.

Snahou vlád a institucí EU je ukončit ratifikační proces do konce letošního roku, rozhodně před volbami do Evropského parlamentu na jaře 2009. První předsednickou zemí unie, která by společenství měla řídit podle nové smlouvy, by tak mělo být Česko, které se kormidla ujme od 1. ledna do 30. června 2009.