Fidelovi se daří dobře, ukázala kubánská televize

Havana - Po pěti měsících se v kubánské televizi objevily záběry bývalého kubánského vůdce Fidela Castra. Televize odvysílala reportáž ze schůzky Castra s venezuelským prezidentem Hugem Chávezem. I když se reportáž nezmiňovala o zdravotním stavu kubánského předáka, vypadá to, že se mu stále daří dobře.

Na veřejnosti se Fidel Castro neobjevil od června roku 2006, záběry s ním pak Kubánci neviděli od té doby, co v únoru předal moc nad Kubou svému bratru Raúlovi. Obrázky ze schůzky Raúla a Fidela Castrových spolu s venezuelským prezidentem ukazují bývalého vůdce v poměrně dobré kondici.

Vůdce sice trochu zhubl a zešedivěly mu vlasy a vousy, nicméně dokázal i vstát nebo sedět. Horlivě představoval své vize o postupech Kuby v důležitých politických otázkách. Na videu se zdraví se svým dlouholetým přítelem Chávezem. S ním údajně také diskutoval o potravinové a energetické krizi.

Zdravotní stav Fidela Castra se před dvěma roky prudce zhoršil, poté podstoupil operaci střev. Od té doby se úplně nezotavil ani se neobjevuje na veřejnosti, letos v únoru proto předal moc svému bratru Raúlovi Castrovi. Vždy, když se vůdce dlouho neobjevuje na obrazovkách, spekuluje se, zda se jeho stav výrazně nezhoršil. Dnes ale reportáž ukázala, že tomu tak není.