Summit EU podle evropského tisku nezměnil situaci

Praha – Francouzské deníky předpokládají, že případné zablokování lisabonské smlouvy by zastavilo rozšířování Evropské unie. Německé zase doporučují více tlačit na Irsko. Většina evropských novin se ale shoduje na tom, že ať bude řešení současné situace jakékoli, nynější summit k jejímu řešení příliš nepřispěl.

Francouzský deník Le Figaro považuje průběh summitu za důkaz neschopnosti EU dostat se z ústavní krize. I další tištěná média ze země galského kohouta poznamenávají, že kvůli nynějším problémům se hroutí sen prezidenta Nicolase Sarkozyho o dynamickém předsednictví EU, během něhož by mohl prosadit některé své velké plány.

Společně s Libération a Le Parisiene poukazuje Le Fiagaro také na to, že Česko by případným zablokování lisabonské smlouvy dosáhli opaku toho, co si přejí. Čeští euroskeptici často hovoří o nutnosti unii co nejvíce rozšířovat, bez lisabonské smlouvy by ale další územní růst nebyl možný.

Francouzské deníky se věnovaly také Irsku, které dokument odmítlo na základě referenda. Le Parisien uvedl, že se v Paříži rodí doplněk k lisabonské smlouvě, který ostrovanům zaručí nízké daně či vojenskou neutralitu.

Německý deník Süddeutsche Zeitung považuje za chybu, že se Evropská unie rozhodla nijak netlačit na Irsko. „Pokud se EU rychle nezreformuje, zůstane vězet ve svém nynějším, polokomatickém stavu, v němž může každý partner kdykoli cokoli zablokovat,“ napsal list. Kritizoval také příznivce lisabonské smlouvy, kteří odmítají ústupky, a upozornil na to, že některé státy litují, že při schvalování někdejší euroústavy nedělaly potíže. „Každému, kdo říká ne nebo tím hrozí, jsou předkládány dárky,“ míní Süddeutsche Zeitung.

Rakouské deníky si všímají sporu mezi Německem a Francií na jedné straně a Vídní na straně druhé. Berlín a Paříž totiž požadují, aby se EU nadále nerozšiřovala. Rakousko má opačný názor a přeje si, aby se unie rozrůstala dále, zejména aby mohlo vstoupit Chorvatsko. „Balkán se tak stal novým jablkem sváru v unii,“ uvedl deník Kurier.