Tajfun Fengshen zeslábl na tropickou bouři, zasáhl Hongkong

Hongkong/Šanghaj/Manila  - Tajfun Fengshen, který zeslábl na tropickou bouři, dnes přinesl do Hongkongu a na jižní pobřeží Číny silný déšť a vítr. Bouře vyvracela stromy a přiměla hongkongské úřady uzavřít burzu, školy, obchody i soudy. V čínské provincii Kuang-tung se před bouří vrátilo do přístavu na 13 tisíc lodí. Žádné zprávy o obětech či zraněných se zatím neobjevily.

Nad Hongkong a čínské město Šen-čen se Fengshen přesunul z Filipín, kde v sobotu vyvolal rozsáhlé záplavy a sesuvy půdy, při nichž zahynulo nejméně 227 lidí, dalších 275 je pohřešováno. Do tohoto počtu ale nejsou zahrnuty oběti z filipínského trajektu Princess of the Star, který se v tajfunu převrátil asi 500 metrů od pobřeží ostrova Sibuyan. Z 862 cestujících a členů posádky se zřejmě zachránilo jen pět desítek lidí.

Záchranáři se k lodi dostali až v úterý, kdy potápěčům umožnilo příznivé počasí potopit se k převrácenému plavidlu, z nějž nad hladinu vyčnívá jen špička přídě. Uvnitř sedmipatrové lodi ale našli jen mrtvá těla.

„Nemyslel jsem si, že bychom mohli najít někoho, kdo přežil, ale věřím na zázraky,“ řekl novinářům Inocencio Rosario, potápěč pobřežní hlídky, který se ponořil k lodi. „Věřím, že je tam někdo živý. Zatím jsme prohledali jen 15 procent lodi.“

Do akce se zapojily tři desítky filipínských potápěčů, k nimž se mají dnes přidat i potápěči amerického námořnictva. Trajekt leží na nestabilním korálovém útesu, v jehož blízkosti by podle místních vesničanů mohla být hluboká průrva. Do ní by loď mohla sklouznout a potopit se ještě hlouběji.

Ti, kdo přežili, uvádějí, že se loď v sobotu uprostřed bouře náhle naklonila a převrátila dnem nahoru.