Severní Korea odtajnila svůj jaderný program

Peking - Severní Korea dnes předala čínským úřadům zprávu o svém jaderném programu. Podrobnosti o jaderných aktivitách měla přitom země zveřejnit už před půl rokem. Zavázala se k tomu v rámci jednání s USA, Japonskem a Čínou. Severokorejský režim loni souhlasil s ukončením svých jaderných projektů výměnou za hospodářskou pomoc. V souvislosti se zveřejněním dokumentu se očekává, že USA vymažou Severní Koreu ze seznamu zemí podporujících terorismus.

Deklaraci měla Severní Korea zveřejnit už před šesti měsíci, svět se ale dokumentu o severokorejském jaderném programu dočkal teprve dnes. Spojené státy, které na Severní Koreu naléhaly, aby uveřejnila podrobné informace o jaderném vývoji, zdůraznily, že informace ve zprávě musí být ověřené, kompletní a správné. Již dříve totiž Severní Korea seznam svých jaderných zařízení zveřejnila, podle USA však nebyl dokument kompletní.

Předání deklarace je součástí multilaterální dohody o zbrojení Severní Koreje, která údajně testuje nukleární zbraně od roku 2006. Dokumenty by měly mimo jiné obsahovat podrobnosti o obohacování uranu. Přehled Severní Korea předala do rukou čínských úřadů, Čína totiž rozhovory kolem severokorejského jaderného programu iniciovala.

Vývoj kolem jaderného programu KLDR

Leden 2002 - George Bush označil KLDR za zemi patřící k „ose zla“

Prosinec 2002 - KLDR znemožnila kontrolu jaderných objektů a vyhostila inspektory

Srpen 2003 - První šestistranné rozhovory o jaderném programu KLDR

Únor 2005 - KLDR přiznala, že má jaderné zbraně

Říjen 2006 - KLDR provedla zkoušku nukleární bomby, OSN uvalila na zemo sankce

Červenec 2007 - KLDR uzavřela komplex v Jongbjonu

Červen 2008 - KLDR zveřejnila zprávu o jaderném programu

Pchjongjang ukazuje svou vstřícnost světu i jinak. Pozval totiž média a americké představitele, aby se stali svědky demolice chladící věže jaderného reaktoru v Jongbjonu.

Severní Korea přistoupila v únoru loňského roku po nátlaku některých světových zemí, jako například USA, Japonska nebo Číny, na dohodu o ukončení svého jaderného programu. Od té doby vyřadila z provozu jeden jaderný reaktor. Se zveřejněním podrobností o jaderném programu, které bylo také součástí dohody, však otálela. Spekulovalo se proto, zda Pchjongjang nepracuje na tajném nukleárním plánu. Svět zajímalo, zda Korea neobohacuje uran, aby mohla vyrobit jaderné zbraně.

Dnešní zveřejnění dokumentu je tak další krok k tomu, aby Spojené státy Severní Koreu smazaly ze seznamu zemí podporujících terorismus, a do Koreje tak mohla začít proudit pomoc. Tu světové velmoci nabídly za to, že Pchjongjang svůj jaderný program ukončí.

Spojené státy Severní Koreu odmění vyškrtnutím z „černého seznamu“

Americký prezident George Bush krok Severní Koreje uvítal a dodal, že Spojené státy vyškrtnou tuto zemi z černého seznamu, pokud bude seznam jaderného programu kompletní. Zároveň však doplnil: „Spojené státy ovšem dál nemají o režimu v Pchjongjangu žádné iluze.“

Na tiskové konferenci Bush zdůraznil, že se proto dál USA budou zajímat o dodržování lidských práv v severokorejském režimu, stejně jako o aktivity spojené s obohacováním uranu, s testy jaderných zbraní nebo s programem na výrobu balistických střel.

Na setkání zemí G8 v Japonsku reagovala na zveřejnění dokumentu Severní Koreou také americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová. Ta sdělila, že ještě potrvá, než bude ověřené, že Pchjongjang svůj jaderný program ukončil.

George Bush: \"Spojené státy dál nemají o režimu v KLDR iluze.\"
Zdroj: ČT24