Clintonová a Obama si lichotili na společném mítinku

Unity (New Hampshire) - Hillary Clintonová se poprvé objevila na veřejném mítinku po boku Baracka Obamy od doby, kdy vzdala svůj boj o prezidentské křeslo. Ve městě se symbolickým názvem Unity (Jednota) podpořila v projevu svého dřívějšího stranického rivala. Oba tak chtějí přispět ke sjednocení Demokratické strany, která se rozpoltila během jejich tuhého boje v demokratických primárkách.

Hillary Clintonová, která se jen těžko smiřovala s porážkou v boji o stranickou nominaci, dnes svého dřívějšího rivala Baracka Obamu podpořila. Řekla, že demokraté mají volit Baracka Obamu.

„Pokud si myslíte, že potřebujeme nový směr, nový program, pak volte Baracka Obamu a dočkáte se změny, kterou žádáte,“ prohlásila senátorka na mítinku ve městě Unity. „Bude pro vás pracovat, bojovat za vás, bude se vás každý den zastávat,“ sdělila bouřlivému davu Clintonová.

Obama po tomto vodopádu superlativů Clintonové poděkoval a zdůraznil, že pokud chtějí demokraté prezidentské volby vyhrát, potřebují podporu Hillary i Billa Clintonových. „Vážně je potřebujeme, nejenom moje kampaň, ale Američané vůbec potřebují jejich službu, jejich vize a jejich rozvážnost,“ prohlásil plamenně Obama.

Schůzka se konala ve městě Unity proto, že zde oba kandidáti v primárkách získali stejný počet delegátů. I to vypovídá o tom, jak byl boj o stranickou kandidaturu vyrovnaný. Nakonec se štěstí přiklonilo na Obamovu stranu, a ten tak bude v podzimních prezidentských volbách bojovat s republikánským kandidátem Johnem McCainem.  

A protože hrozí, že voliči, kteří chtěli v nadcházejících volbách volit poraženou Clintonovou, budou raději než pro Obamu hlasovat pro republikána McCaina, snaží se teď demokraté poslepovat díry, které zůstaly po napínavých primárkách. To by jim mohlo zajistit hlasy právě těchto odloudilých voličů.

Svou náklonnost si Obama s Clintonovou vyjádřili i na včerejší večeři pro sponzory, kde Obama slíbil své stranické kolegyni finanční dar. Ten jí má pomoci dostat se z obrovských dluhů, které si během náročné a vyčerpávající kampani nadělala.

Barack Obama: \"Američané potřebují rozvážnost Clintonových!\"
Zdroj: ČT24/Markéta Sandanusová