Riceová je na návštěvě Soulu - chce jednat také o odzbrojení KLDR

Soul - Americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová dnes zahájila svou návštěvu Jižní Korey, kde plánuje jednat především o situaci v této zemi. Mezi další palčivá témata, která hodlá zmínit, je pokračující denuklearizaci Korejského poloostrova, ale i o problémy kolem dovozu amerického hovězího masa do země. Šéfka americké diplomacie se již dnes setkala s jihokorejským protějškem Ju Mjong-hwanem a v neděli má naplánovanou schůzku s prezidentem I Mjong-bakem.

Jako důkaz loajálnosti Severní Korea v pátek demonstrativním odstřelem před televizními kamerami zničila chladicí věž svého hlavního reaktoru v Jongbjonu. A již ve čtvrtek KLDR předala Číně zatím nezveřejněnou deklaraci o svých jaderných programech, jež má prý obsahovat celkové souhrnné údaje mimo jiné o tom, kolik plutonia vyrobila.

Poslední kroky KLDR jsou podle expertů gestem, které má dokázat, že Pchjongjang myslí ukončení svého jaderného programu vážně. USA iniciativu KLDR sice uvítaly jako krok správným směrem, ale zdůraznily že severokorejskému režimu nevěří a že jeho jaderné odzbrojování musí pokračovat.

Riceová dnes opět kritizovala KLDR za to, že se země stále nevyjádřila k obvinění, že pomáhá ve světě šířit jadernou technologii a obohacuje uran.

USA chce důsledně zkontrolovat údaje, které Severokorejci v deklaraci uvedli. Severní Korea podle nich musí umožnit přístup inspektorů k jejich reaktoru, aby Američané na vlastní oči viděli, jak starým zařízením Pchjongjang disponuje, a aby mohli dospět k vlastním věrohodným závěrům.

Americký prezident George Bush na oplátku rozjel proceduru, na jejímž konci má být vyškrtnutí Severní Korey z amerického seznamu států podporujících mezinárodní terorismus. To Pchjongjangu opět otevře cestu ke štědré ekonomické pomoci z USA i z dalších zemí.

Riceová však přijela do Soulu také kvůli hospodářským otázkám. Chce Jihokorejce přesvědčit o bezpečnosti amerického hovězího. Jižní Korea totiž teprve před dvěma dny zrušila zákaz dovozu amerického hovězího, který platil čtyři a půl roku. Import hovězího z USA do Koreje byl zastaven poté, co se ke konci roku 2003 ve Spojených státech vyskytl první případ nemoci šílených krav, která předtím zasáhla řadu evropských zemí. Spor o hovězí vyústil v částečné ochlazení hospodářských vztahů mezi USA a Jižní Koreou.