OSN pošle do Severní Koreje potraviny pro 5 milionů lidí

Soul - Severní Korea souhlasí s rozšířením potravinových dávek pro své obyvatele. Dohodla se na tom se Světovým programem pro výživu OSN (WFP). Objem dodávek doposud stačil pro 1 200 000 lidí, nově by do země proudily potraviny pro pět milionů Korejců. Dodávky by tak stačily pro čtvrtinu populace mezinárodně izolované země.

Pchjongjang také nově souhlasil, že do KLDR vpustí více mezinárodních pracovníků WFP. Pomoc OSN se tak dostane k více lidem a ve více oblastech. OSN odhaduje, že nedostatkem jídla v Severní Koreji trpí až šest milionů obyvatel. Po loňských záplavách organizace varovala, že živelní katastrofa zničila velkou část úrody, která i tak byla slabá.

V květnu slíbily Spojené státy a nevládní organizace Severním Korejcům dodat 500 000 tun pšenice. V neděli podle WFP připlulo do přístavu Nampcho prvních 37 000 tun. Slíbenou pomoc bude v zemi distribuovat právě WFP. První dodávka následuje krátce poté, co komunistická vláda předala Číně soupis všech svých jaderných zařízení a demonstrativně zničila chladicí věže jaderného reaktoru v Jongbjonu.