Spor ohledně zákona o prokazování původu majetku zůstává nevyřešen

Bratislava - Slovenský ústavní soud dnes neukončil bolestivý a vleklý spor ohledně zákona o prokazování původu majetku. Soud dnes rozhodnutí ohledně zákona nevynesl, protože předseda slovenského parlamentu Pavol Paška požádal soudní plénum o odročení. Chtěl být vynášení rozsudku osobně přítomen, což nebylo možné vzhledem k probíhající parlamentní schůzi. Ústavní soud této žádosti vyhověl.

Odročení vynášení rozsudku bylo ovšem tak důkladné, že si Slováci na verdikt počkají ještě dva měsíce. Spor o zákon už se táhne od roku 2005.

Tehdy zákon o prokazování původu majetku schválila Dzurindova vládní koalice. Předkládal ho současný premiér Robert Fico.

V současnosti se kvůli zákonu stupňuje napětí ve slovenské koalici. Premiér Robert Fico se totiž rozhodl, že podpoří snahy opozice, která chce znovu prověřovat majetek zbohatlíků. Jenže to se nelíbí Mečiarově HZDS.

Navrhovaná novela zákona o prokazování původu majetku počítá s tím, že umožní konfiskovat veškerý majetek, jehož původ nemůže vlastník prokázat. Bez ohledu na to, kdo, jak a kdy ho získal.