Fotbalové Euro by mohlo změnit tvář Vídně

Vídeň - Centra fotbalového EURA se vracejí k běžnému životu před mistrovstvím. Ze středu Vídně mizí velkoplošné obrazovky a ruší se i zóny pro fanoušky. Už od soboty se tam mají vrátit auta. Sílí ale hlasy, které by i dál chtěly část vnitřního města nechat jen chodcům. Navrhovaná změna vychází vstříc i turistům - nové korzo by se linulo kolem nejvýznamnějších památek.

Vnitřní vídeňský dopravní okruh musela auta uvolnit fotbalovým fanouškům. Podle vídeňských zelených by oblast měla zůstat pěší zónou natrvalo. „Už před rokem jsme řekli, že pokud se toto řešení během Eura osvědčí, měli bychom ho zachovat. A osvědčilo se skvěle, zácpy nebyly,“ říká Maria Vassilakou, předsedkyně vídeňských Zelených.

Sociální demokracie, která vládne vídeňské radnici, ale návrh odmítá. Stejně jako motoristické kluby. „Uplynulé týdny brali Vídeňané jako výjimečný stav, snažili se odložit důležitá jednání a nejezdit příliš do města. To je ale natrvalo nemožné,“ míní expert autoklubu ÖAMTC Martin Hoffer.

Dopravní revoluce by nejspíš změnila také turistické itineráře. Zónu pro fanoušky lemovaly nejnavštěvovanější vídeňské památky; právě ty by mělo propojit i navrhované prostranství pro pěší.

„Pro cestovní ruch by to bylo skvělé. Kdyby Ring patřil lidem a ne autům, mohla by tu být spousta kaváren a restaurací,“ popisuje Maria Vassilakou. Většina Vídeňanů ale podporuje spíš návrat předfotbalových pořádků.