CIA se při výsleších označovaných jako mučení inspirovala u Číny

Washington - Spánková deprivace, částečné vyhladovění nebo dlouhé stání v chladu, to jsou metody, které americká Ústřední zpravodajská služba převzala z 50 let starého článku o vedení výslechů čínskými komunistickými vyšetřovateli během korejské války. S odvoláním na nejmenovaného bezpečnostního experta to píše list The New York Times. Mluvčí Pentagonu se podle deníku odmítl k těmto informacím vyjádřit.

Vojenští experti začali tyto metody používat na vojenské základně Guantánamo, když se v prosinci roku 2002 rozběhl tréninkový program SERE (Survival Evasion Resistence Escape) pro americké vojáky. Měl jim pomoci přežít v zajetí. Seznam metod byl k dispozici jak CIA, tak armádě.

Popis účinků ostrých technik výslechu byl téměř doslovně zkopírován z článku experta amerického letectva Alfreda Bidermana z roku 1957, nazvaného „Snahy komunistů vynutit falešná přiznání ze zajatců z řad amerického námořnictva“. Biderman prý dělal rozhovory s mnoha americkými vojáky, kteří byli během korejské války počátkem 50. let minulého století vězněni a přinuceni učinit falešná doznání.

Pomocí tvrdých metod, jakými jsou spánková deprivace, částečné vyhladovění nebo dlouhé stání v chladu prý komunisté ze zajatých amerických vojáků v korejské válce dostali často vymyšlená přiznání, ke kterým zajatci svolili ze zoufalství.

Částečný seznam kontroverzních technik, které využívali američtí vyšetřovatelé po útocích proti USA v roce 2001, byl zveřejněn během zasedání branného výboru amerického Senátu 17. června 2008. Seznam dodali důstojníci, kteří trénovali americké vojáky, jak přežít v zajetí. CIA má od prezidenta Bushe stále povolení používat při výsleších jisté množství „alternativních“ metod.

Takto měl být vyslýchán mimo jiné i údajný bývalý šéf teroristické sítě al-Káida pro oblast Perského zálivu, Abdar Rahím Náširí, kterého vojenští žalobci v pondělí oficiálně obžalovali z vraždy a terorismu.

Náširí podle USA zosnoval teroristický útok na americkou bitevní loď USS Cole v Jemenu v roce 2000, k čemuž se i přiznal. Jenže obžalovaný Saúd, který je držen na americké základně Guantánamo na Kubě, tvrdí, že byl k přiznání donucen tvrdými výslechovými metodami.