V Kalifornii svádějí hasiči marný boj s ohněm

Sacramento - Kalifornští hasiči stále bojují s požáry. Oheň má ale zatím navrch. Úřady evakuovaly známou rekreační oblast Big Sur na kalifornském pobřeží Tichého oceánu. Oblast kvůli hrozícím požárům muselo opustit přes 800 stálých obyvatel, ale i turisté ze všech hotelů a kempů.

Družicové snímky Kalifornie ukazují, že stát na západním pobřeží halí hustý kouř. Hasiči už téměř 14 dní bojují s ohnivým peklem. A zápas zatím prohrávají. Zaznamenali 1 400 jednotlivých ohnisek požárů. „Od vrcholků hor fouká horký a suchý vítr. Je to jako rozjetý nákladní vlak, “ povzdechl si Jack Fry z hasičského sboru v Los Angeles.

Stovky lidí už musely odejít ze svých domovů. Evakuace zasáhla i letovisko Big Sur. Zatím sice není v bezprostředním ohrožení. Úřady ale chtějí zabránit případným zmatkům. „Hasiči sem potřebují přisunout svou techniku,“ odůvodnila evakuační příkaz mluvčí okresu Monterey Maia Carrollová. „Není možné, aby se hasičská technika přemisťovala do oblasti ve stejné době, až budou v protisměru hromadně odjíždět rezidenti,“ dodala.

Plameny už pohltily přes 21 tisíc hektarů porostů a spálily 17 domů. Bojuje s nimi půldruhého tisíce hasičů a téměř dvacítka letadel a vrtulníků. Extrémně suché počasí hasičům nebude přát ani v následujících týdnech. Pesimistické odhady mluví i o měsících potřebných k uhašení živlu.