Polský ministr Klich: Jednání s Američany jsme rozhodně neukončili

Varšava - Polsko oficiálně popřelo,že by ukončilo rozhovory se Spojenými státy o umístění části americké protiraketové základny na polském území. Polský ministr obrany Bogdan Klich jen prohlásil, že s Američany bylo vyjasněno několik důležitých věcí. Informace o údajném konci rozhovorů přinesla polská média.

„Polská média ale vycházela z médií amerických, ze zpráv, které se objevily včera večer, když hlavní polský vyjednavač Witold Waszcykowski ukončil rozhovory s Washingtonem,“ vysvětluje zpravodaj ČT Miroslav Karas.

„Nejsme ještě ve finiši,“ popřel dnes Waszcykowského slova ministr obrany Klich. Zdůraznil, že bylo vyjasněno několik důležitých věcí, ale rozhodnutí bude záležet na tom, jaký bude poměr ve výhodách a nevýhodách přijetí nabídky.

Waszcykowski: O ukončení jednání nemůže být řeč

Vedle Klicha změnil tón i sám vyjednavač Waszcykowski. Včera údajně americkým sdělovacím prostředkům řekl, že dohoda je blízko a že spokojenost je na obou stranách. Dnes ale v polských médiích řekl, že bylo ukončeno jen další kolo rozhovorů, že jednání trvají a že o ukončení jednání nemůže být řeč. „Jednalo se tedy spíše o jakési nedorozumění a spekulace. Čeká se ale ještě na oficiální vyjádření premiéra Donalda Tuska,“ shrnuje Karas.

Postoj premiéra je ale neoblomný: „Nepodepíšu žádnou dohodu bezpodmínečně, jen tehdy, pokud budu mít stoprocentní jistotu, že bezpečnost Polska bude větší a ne menší,“ říká Tusk a naráží tím na dlouhodobý požadavek Poláků, aby jim Spojené státy pomohly modernizovat armádu.

Tusk také naznačil, že není vyloučeno, že dohoda mezi USA a Polskem bude podepsána během návštěvy americké ministryně zahraničí Condoleezzy Riceové, která by se mohla uskutečnit 10. července. O dva dny dříve by Riceová měla podepisovat v Praze hlavní smlouvu mezi Českou republikou a USA o druhé části základny. Vedle hlavní dohody o radaru obě země také uzavřou rámcovou dohodu o vědecké a průmyslové spolupráci mezi oběma zeměmi. Vědcům i firmám by měla přinést nové příležitosti.

Polská vláda je nyní pod silným tlakem Američanů, kteří chtějí dohody o základně s Polskem a Českem uzavřít dřív, než prezident George Bush opustí v lednu 2009 úřad. Na vládu tlačí i prezident Lech Kaczyński. Odmítnutí amerických návrhů by podle něj znamenalo ruinování vztahů mezi Polskem a USA.

\"Ruinování vztahů s USA by bylo obrovskou chybou zahraniční politiky.\"
Zdroj: ČT24