Ingrid Betancourtová - miláček Sarkozyho, rytířka a hrdinka Francie

Paříž - Ingrid Betancourtová v těchto dnech zažívá své největší dny slávy. Na pařížském letišti ji jen dva dny po jejím osvobození ze zajetí FARC přivítal sám prezident Nicolas Sarkozy, nyní dostala pozvání na oslavy pádu Bastily, které se uskuteční 14. července. Francie tak patřičně oslavila návrat novodobé hrdinky.

„Francouze velice dojalo, když po svém příletu do země řekla, že Francie je země, které patří její srdce a kde by chtěla zemřít,“ říká publicista Jiří Slavíček. Dodává, že vedle citového spojení kolumbijské političky se zemí galského kohouta mají sympatie Francouzů ještě jiný důvod. „Evropě po pádu Berlínské zdi chybějí kladní hrdinové. Betancourtovou pozitivně hodnotí pravicoví i levicoví politici i tisk.“

Adoptovaná Kolumbijka

Francouzi Betancourtovou přijali za svou během jejího šestiletého věznění. Ačkoli nemá francouzské předky, často je kolumbijská politička označována za poloviční Francouzku. Ve skutečnosti má jen vedle kolumbijského i francouzské občanství, které získala díky sňatku s diplomatem Fabricem Delloyem. S Francií tedy Betancourtovou pojí jen psychologické pouto - strávila tu mládí a porodila své dvě děti.

Dlouhé věznění jen pomohlo přetvořit obraz političky ze vzdálené země do podoby trpící hrdinky, bojující za dobrou věc. Betancourtová v očích Francouzů nese hodnoty, které oni sami považují za ryze francouzské: sociální cítění, aktivismus, odvaha a nezávislost. Navíc sama politička Francii velmi obdivuje a miluje. Dnes o to víc, že se prezident Sarkozy dlouhodobě pokoušel dosáhnout jejího osvobození.

Nyní může za své cíle bojovat i jako francouzská rytířka řádu Čestné legie. Vyznamenání dostane při oslavách pádu Bastily. Jestli bude znovu kandidovat v kolumbijských prezidentských volbách zatím neví, už dnes ale radila vládě Álvara Uribeho, aby zmírnila „radikální, extremistickou mluvu nenávisti“ vůči povstalcům, kteří ji věznili.

Podle televizní stanice RCN natočí kolumbijský režisér Simon Brand film o vojenské operaci, která minulý týden umožnila osvobození Betancourtové a dalších 14 rukojmí. Brand předpokládá, že s ním bude spolupracovat nejmenovaná producentka z Hollywoodu a RCN-Cine.