Pákistánské ženy chtějí náboženskou školu, kde se praktikovala šaría

Islámábád - Stovky žen obklopily Červenou mešitu v pákistánském hlavním městě a dožadovaly se znovuotevření školy hlásající tradiční islámské právo šaríu. Na demonstraci ženy neváhaly přivést i malé děti. Úřady školu zavřely loni po tvrdém zásahu armády, při kterém zemřelo přes 100 lidí.

Na demonstraci se ozývalo volání po svaté válce z úst žen a dokonce malých dětí. Boj za islám mají mít podle radikálů v krvi od malička. Symbolem je pro ně právě Červená mešita. Před rokem u ní stála náboženská škola, ve které se zabarikádovali islámští radikálové. Vlastním tělem ji tehdy bránily také ženy. Neubránily, budovu strhly bagry. Teď ženy chtějí, aby znovu začala fungovat.

Pákistánskou vládu loni donutil k činům fakt, že na půdě školy nezávisle na úřadech uplatňovali místní klerici právo Šarka. Výsledkem červencového zásahu bylo krveprolití, které v zemi rozpoutalo vlnu odvetných atentátů. Rok poté od operace dávají ruce pryč i někteří tehdejší ministři.

Nedá se vyloučit, že úřady nakonec změní názor i na existenci školy. Vládní hlasy pro znovuotevření ale podtrhují, že si nad ní vláda musí udržet nějaký vliv a kontrolu.

Jenže zabránit náboženskému fanatismu není jednoduché. U Červené mešity za otevření školy už v neděli demonstrovali i muži. Krátce poté, co jejich protest skončil, zaútočil na dohlížející policisty sebevražedný atentátník. Zemřelo 18 lidí.