Gruzie kvůli přeletům ruských stíhaček odvolala z Moskvy velvyslance

Tbilisi - Gruzie oznámila, že odvolává ke konzultacím svého velvyslance v Moskvě. Jde o reakci na přelety ruských stíhaček nad Jižní Osetií. Gruzie přelety kritizovala jako "bezprecedentní agresi vůči svrchovanému státu".

„Na ruskou akci adekvátně odpovíme důraznými diplomatickými kroky. Jedním z nich je to, že ode dneška odvoláváme ke konzultacím našeho velvyslance v Rusku,“ prohlásila na dnešní tiskové konferenci gruzínská ministryně zahraničí Eka Tkešelašviliová. 

Moskva dnes přiznala, že ruská vojenská letadla přelétávala tento týden nad separatistickou gruzínskou republikou Jižní Osetie - údajně proto, aby zabránila krveprolití. Podle agentury Reuters to bylo poprvé za nejméně deset let, co Rusko přiznalo, že jeho letadla nad gruzínským územím operují. Gruzie opakovaně obviňovala Moskvu z narušování svého vzdušného prostoru, což však Rusko dosud vehementně popíralo. Ruské stíhačky narušily gruzínský vzdušný prostor v úterý, necelých 24 hodin před návštěvou šéfky americké diplomacie Condoleezzy Riceové. Ta dnes v Tbilisi Rusko vyzvala, aby se podílelo na řešení problému se separatistickými republikami, místo aby jej vytvářelo.

„Situace v zóně konfliktu se 9. července zhoršila. Bylo nutné podniknout naléhavá a účinná opatření, aby se zabránilo krveprolití,“ zdůvodnilo přelety ruské ministerstvo zahraničí. Letecká operace byla podle něj podniknuta po zjištění, že gruzínské jednotky se chystají v Jižní Osetii zasáhnout. „Letadla ruských vojenských vzdušných sil krátce přelétávala nad Jižní Osetií. Toto opatření umožnilo zchladit horké hlavy v Tbilisi,“ uvádí se v prohlášení.