Bushova vláda odložila problém globálního oteplování

Washington - Administrativa Spojených států chce zatím odložit jakékoliv rozhodování o postupu proti emisím skleníkových plynů, které podle většiny odborníků přispívají ke globálnímu oteplování planety. Podle týmu prezidenta George Bushe jde totiž o příliš složitý problém a je třeba vyčkat na další názory, jak jej řešit.

Zprávu o 588 stranách, ve které se o odložení veškerého rozhodování o řešení problému píše, zveřejnila v pátek vládní Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA). Dokument byl vytvořen v návaznosti na loňské vyjádření amerického nejvyššího soudu, podle kterého by EPA měla podniknout kroky proti emisím skleníkových plynů.

Šéf EPA Stephen Johnson uvedl, že kvůli složitosti problému je třeba počkat dalších 120 dní na názory dalších agentur. Lhůta tří měsíců ovšem nejspíš znamená, že Bushova administrativa se už k žádným krokům proti klimatickým změnám nestihne odhodlat. Příští americký prezident by měl být zvolen v listopadu a Bushe vystřídá na začátku příštího roku.

EPA (Environmental Protection Agency) je federální orgán, který už od roku 1970 pracuje na legislativě ochrany prostředí.