Dvanácti procentům ptačích druhů hrozí vyhynutí

Praha - Vymírání živočišných druhů představuje v současnosti závažný problém. Přitom ale není jasné, kolik druhů na planetě Zemi celkem existuje. Současní přírodovědci mají dobře popsáno asi 40 tisíc z nich, z toho zhruba 10 tisíc tvoří ptáci. To je však jen malá část celkového počtu, který se odhaduje v řádech milionů.

U ptáků je celosvětově ohroženo vyhynutím více než 12 procent druhů. Od roku 1500 jich vyhynulo nebo bylo vyhubeno zhruba 130. Stupeň ohrožení se přitom v současnosti zvyšuje. Nejvíce ohroženi jsou například albatrosi a ptáci v tropických lesech jihovýchodní Asie.

„Některé druhy se lépe přizpůsobují lidské činnosti, takže se třeba ve městech objevují ty, které se tam dříve nevyskytovaly,“ vysvětluje ornitolog Petr Voříšek. V českých městech se podle něj nově usídlil například holub hřivnáč, který se dříve objevoval jen v rozsáhlejších lesech a dnes ho najdeme i v parcích v centru Prahy.

Přibližně polovina ptačích druhů přibývá, ptáci, kteří ubývají, však tvoří polovinu větší. Jde například o vzácné dravce. Velkým problémem jsou ptáci polní krajiny. Výrazně ohroženi jsou skřivani, špačci a vrabci, což je způsobeno intenzifikací zemědělství. S tou si příroda neví rady a ochrana přírody selhává.

Z české krajiny prakticky zmizel chocholouš, který je dnes k vidění zřídka na obskurních stanovištích: například na parkovištích u obchodních center, na nádražích apod. Také čejek ubylo. U dříve běžného druhu se výskyt snížil na zhruba deset procent stavu před 25 lety.