Desítky lidí mají po laserové show v Rusku poškozený zrak

Moskva - Nevinná zábava kousek od Moskvy se stala noční můrou. Desítky mladých diváků a tanečníků mají po hudebním a tanečním festivalu poblíž Moskvy poškozený zrak, a to možná už nevratně. Akci totiž provázela show laserových paprsků, která účastníkům přivodila popálení sítnice.

Vypadalo to, že dobrou náladu na hudebním koncertě může zkazit nanejvýš déšť. Aquamarine Open Air Festival ve městě Vladimir asi 170 kilometrů východně od Moskvy ale nakonec místo mraků těžce poznamenalo světlo, konkrétně laserové. Organizátoři po setmění odstartovali světelnou show. Paprsky jako obvykle křižovaly noční nebe, pak ale několikrát ozářily i tanečníky.

Podle ruského listu Kommersant leží už od 7. července v nemocnicích více než tři desítky lidí ve věku od 16 do 30 let. „Všichni utrpěli popálení sítnice, na které jsou vidět jizvy. Ztráta ostrosti vidění sahá v některých případech až k 80 procentům. Není pravděpodobné, že by se jejich zrak mohl zlepšit,“ uvedl jeden z doktorů.

„Od té doby, co na mě laser posvítil, vidím jen temnou skvrnu. Je to stejné, jako když se díváte přímo do slunce,“ říká Dmitrij, který se koncertu zúčastnil. Postižení chtějí organizátory zažalovat, lékaři ale nejprve musejí prokázat, že k poškození zraku došlo v souvislosti s laserem a ne třeba s vypitým alkoholem. Agentura, která koncert pořádala, se k incidentu odmítá vyjádřit. Odborníci odhadují, že si firma prostě pronajala příliš silný laser, který navíc technici na místě neuměli ovládat.