Rusko evakuovalo vědce z driftující polární stanice

Moskva - Záchranáři evakuovali dvacet ruských vědců z polární stanice v Severním ledovém oceánu. Kra, na níž tábořili, začala totiž rychle tát. Atomový ledoborec Arktika proto prorazil cestu vědecké lodi Michail Somov. Ta expedici, která v oblasti monitorovala změny počasí, odvezla do bezpečí.

Rusové zřídili výzkumnou driftující polární stanici Severní pól 35 na plovoucí kře loni v září, kdy měla na délku pět kilometrů a byla tři kilometry široká. Kra se ale pohybovala k jihu, dnes se scvrkla na plochu 300 krát 600 metrů. Kře, která zatím urazila přes dva a půl tisíce kilometrů, hrozí úplný rozpad, protože směřuje do oblasti, kde jsou relativně teplé vody. Momentálně se nalézá asi 80 kilometrů severovýchodně od soustroví Špicberky.

Likvidace stanice, která se skládá z 28 domků a meteorologického vybavení, bude trvat podle polárníků tři dny. Je třeba naložit 220 tun nákladu, včetně mezitím nahromaděných odpadků. Do překládání jsou zapojeny malé traktory i palubní vrtulník. Potom lodě odvezou polárníky i stanici do ruského arktického přístavu Murmansk. Expedice, která měla trvat až do září, měla měřit ovzduší, vodu, led i ozón v atmosféře, hlavně v souvislosti s globálním oteplováním.

Ruští vědci si už dlouhá léta zřizují základny na plovoucích ledových krách, první z nich byla postavena v roce 1937. Při zahájení této poslední expedice loni měli vědci vzhledem k rekordnímu tání problémy najít vhodné a bezpečné místo. Obvykle staví stanici na kře silné nejméně tři metry, tentokrát se smířili s tloušťkou jen 1,5 metru.

  • Ledoborec autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/313/31239.jpg
  • Tající kra autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/313/31238.jpg