Nízké Tatry jsou zamořené pesticidy, tvrdí ekologické organizace

Bratislava/ Praha - Hnutí DUHA varuje turisty mířící do Tater. Slovenské státní lesy totiž provádějí plošný chemický postřik proti kůrovci zejména v Nízkých Tatrách, oblast je proto zamořená pesticidy a návštěvníci by měli podle ekologů dbát zvýšené opatrnosti.

Podle tiskové zprávy Hnutí DUHA chtějí Slovenské státní lesy kropit letecky i ze země turisticky vytížené oblasti nebezpečným chemickým postřikem. Dnes se tak už děje v Nízkých Tatrách, chemickou obranu proti kůrovci ale prý chtějí nasadit i ve Velké Fatře, Slovenském ráji, Muráňské planině nebo lesích na Oravě.

„Co se v Nízkých Tatrách děje, zaslouží označit za chemickou válku proti přírodě. Nemělo by se to stát ani v běžném lese, natož potom v národním parku. Plošné kropení lesů pesticidy v takovém rozsahu tu bylo naposledy v dobách hluboké totality - s drastickými důsledky pro všechen hmyz i ptáky. Nevěřil bych, že něco takového je dnes ještě možné,“ tvrdí Jaromír Bláha z hnutí DUHA.

Jaromír Bláha:

„Je to chemická válka proti přírodě.“

„Látky, které se tam používají, jsou preparáty na bázi cypermethrinu. To jsou látky, které porušují funkci hormonů. A byla u něj prokázána genotoxicita. Je pravda, že nebezpečí akutní otravy člověku hrozí až teprve při požití většího množství látek. Například pro těhotné ale může být styk s těmi preparáty nebezpečný,“ pokračuje Bláha.  Podle něj postřik kontaminuje půdu, vodu, ničí populace ptáků. Látka zabíjí nejen kůrovce, ale veškerý hmyz.

Do hor se proto v době postřiků nesmí vůbec. Později jsou sice znovu oblasti přístupné, nesmějí se zde ale sbírat lesní plody. „Hnutí DUHA proto doporučuje českým turistům, aby si před cestou na Slovensko zjistili, zda místa, kam se chystají, nepatří mezi postižená. V lepším případě by mohli při výletech narazit na cedule se zákazem vstupu do lesa,“ tvrdí Bláha.

Petice žádá zastavení plošných postřiků

Ekologové doporučují:

● dbát zákazů vstupu do lesů v době postřiků

● nesbírat v kontaminovaných oblastech lesní plody

● nevstupovat do zasažených oblastí těhotným

Proti plošným postřikům na Slovensku bojují ekologické organizace. Jedna z nich podala kvůli tomu na slovenské lesy trestní oznámení. Ty se ale hájí, že plošné postřiky jsou poslední šance, jak zabránit množení se kůrovce, který masivně likviduje stromy zejména od roku 2004, kdy slovenský porost zničila silná vichřice.

Ekologické organizace iniciovaly také vznik petice, která slovenskou vládu vyzývá k zastavení plošného nasazení toxických látek. Úřady se ale k problému oficiálně ještě nevyjádřily.

Kůrovec
Zdroj: ČT24