Vojenské procesy na Guantánamu dostaly zelenou

Guantánamo - Příští týden zřejmě začne na americké vojenské základně Guantánamo první z vojenských soudů s údajnými teroristy. Před tribunál by měl v pondělí předstoupit Sálim Ahmad Hamdan, který podle obžaloby pracoval jako řidič Usámy bin Ládina. Hamdan žádal o zastavení svého přelíčení. To ale soud zamítl, což v praxi znamená, že na americké vojenské základně mohou začít soudy i s dalšími teroristy.

Další vojenské procesy s osobami podezřelými z terorismu, včetně údajného strůjce útoku na newyorská „dvojčata“ z 11. září Chálida Šajcha Muhammada, na sebe zřejmě nenechají dlouho čekat.

Jemenec Sálim Ahmad Hamdan bude souzen na Guantánamu za spiknutí a podporu terorismu. Byl zadržen v roce 2001 v Afghánistánu. Jeho právník ale tvrdí, že byl pouhým řidičem a opravářem u bazénu Usámy bin Ládina, nikoli členem al-Káidy.

Robert McFadden:

„Sálim složil tajný slib věrnosti bin Ládinovi.“ 

Podle amerických vyšetřovatelů se ale Sálim Ahmad Hamdan pohyboval nejen u domu nejhledanějšího teroristy, ale také ve výcvikovém táboře v Afghánistánu. Tvrdí to například agent americké námořní vyšetřovací služby Robert McFadden.

Na Guantánamo převáželi Američané osoby podezřelé z terorismu, které zadrželi většinou na přelomu let 2001 a 2002 v Afghánistánu. Celkem prošlo základnou přes 750 lidí. Nyní je na Guantánamu asi 270 vězňů, z nichž jen 20 bylo obžalováno.

Zadržovaní nemají stejná práva jako obvinění před civilními soudy ani jako váleční zajatci. Guantánamo je terčem kritiky nejen organizací pro ochranu lidských práv, ale i řady amerických i zahraničních politiků.