Češi měli v Chorvatsku nelegální hotel, firma to popírá

Drvenik - Chorvatští policisté a úředníci inspektorátu práce uzavřeli hotel, který v městečku Drvenik na jižním okraji Makarské riviéry údajně nelegálně provozovala česká společnost Bonton Trans, registrovaná v Chorvatsku. S odvoláním na místní list Slobodna Dalmacija o tom informuje dnešní Právo. Majitelka Bonton Trans Milena Adlerová ale informaci nepotvrdila. Chorvatské úřady se podle ní sice o penzion zajímají, uzavřen ale nebyl.

Podle informací listu pronajal tamější majitel svůj dům s patnácti byty české firmě Bonton Trans, registrované v Chorvatsku. Česká společnost však prý neměla povolení provozovat pohostinské zařízení a poskytovat ubytovací služby. Své zákazníky z ČR a Polska údajně nepřihlašovala a neplatila za ně příslušné poplatky. Podle zjištění policie se v první polovině července v nelegálním hotelu vystřídalo kolem stovky rekreantů, převážně Čechů.

Společnosti Bonton Trans, která hotel provozovala, hrozí pokuta až 150 tisíc kun (půl milionu korun) a zákaz podnikání v Chorvatsku. Zaměstnanci, kteří navíc neměli příslušná pracovní povolení, byli zadrženi a čeká je pokuta a vyhoštění z Chorvatska.

„Stávající klienti řádně dokončí pobyt, který jim končí v pondělí. Pokud by poté nastaly nějaké technické problémy, které nedokážu předvídat, zabezpečili bychom dalším klientům srovnatelné, případně kvalitnější ubytování jinde,“ brání se majitelka firmy Adlerová.

Firma nabízela pobyty v hotelu přes internet v České republice a Polsku. Týdenní balíček polopenzí vyšel asi na 6000 českých korun (přibližně 1800 kun).