Chávez popřel, že by Rusku nabídl základny ve Venezuele

Lisabon/Havana/Caracas - Venezuelský prezident Hugo Chávez dnes dementoval zprávy ruských médií, že během své nedávné návštěvy Moskvy nabídl, aby si Rusko vybudovalo vojenské základny na venezuelském území jako odpověď na americký záměr umístit část své protiraketové obrany v Polsku a Česku. Chávez dnes v Lisabonu po setkání s portugalským premiérem Josém Sócratesem prohlásil, že je tato informace zcela falešná a součástí "cílené mediální války".

Zprávu Interfaxu již dříve popřela i venezuelská vláda, podle níž byly Chávezovy výroky špatně pochopeny. Venezuela má navíc v ústavě zakotveno, že na jejím území nemohou být žádné zahraniční základny.

Cílem této „perverzní kampaně“ je podle levicového venezuelského vůdce prezentovat ho jako mezinárodního provokatéra a bojechtivého partyzána. „My jsme přitom do Evropy přijeli s poselstvím lásky, míru a spravedlnosti,“ dodal kontroverzní prezident, proslulý svou protiamerickou rétorikou.

Zprávy ruských médií o tom, že Moskva by mohla v reakci na plánovaný americký protiraketový štít v Evropě, který odmítá, umístit na Kubě jaderné bombardéry, zpochybnila také Kuba.

Podle někdejšího kubánského vůdce Fidela Castra udělal jeho bratr Raúl, který zemi nyní vede, správně, když na tyto informace reagoval „důstojným mlčením“. Kuba podle Fidela Castra nemusí v tomto případě Washingtonu nic vysvětlovat, ani se za nic omlouvat.