Chemický expert al-Káidy je prý mrtev

Vana (Pákistán)/Washington - Mezi oběťmi raketového útoku na pákistánském kmenovém území je údajně i expert mezinárodní teroristické sítě Al-Káida na chemické zbraně Mizát Mursí Saíd Umar. Spolu s ním zahynulo dalších pět lidí včetně tří islámských ozbrojenců. Jižní Vazíristán, kde k útoku došlo, je území nedaleko afghánských hranic.

Útok ve Vazíristánu zřejmě podnikly americké jednotky z Afghánistánu. Prezident George Bush ocenil Pákistán jako věrného spojence a nabídl mu potravinovou pomoc, pákistánský premiér Júsuf Gílání zdůraznil odhodlání bojovat proti terorismu.

Čtyřiapadesátiletý Egypťan Umar, známý také pod jménem abú Chabáb Masrí, byl expert al-Káidy na biologické a chemické zbraně a patřil mezi nejužší vedení teroristické sítě. Spojené státy vypsaly na jeho dopadení odměnu pět milionů dolarů (75 milionů korun).

Zprávy o zraněných a o podrobnostech útoku zůstávají nejasné. „Nějaký incident se stal, ale jaký druh útoku to byl, zda raketový, nebo bombový, to nevíme,“ řekl vojenský mluvčí major Athar Abbás. Koaliční síly jim podle něj neposkytují žádné informace o chystaných akcích.

Raketa prý byla vypálena z Afghánistánu a dopadla na dům nedaleko mešity ve vesnici Azam Varsak. Jiná svědectví tvrdí, že střely byly vypáleny z bezpilotního letounu Predator, který údajně v oblasti operoval. Okolí vesnice je považováno za místo, kde se skrývají bojovníci al-Káidy.